web analytics

Wandelen in natuurschoon van Tien Gemeten (10 dec)

Op zondag 10 december verzorgt de KNNV/IVN afdeling Roosendaal een wandeling onder leiding van een natuurgids op het eiland Tiengemeten in de provincie Zuid-Holland. Om 09:00 wordt vertrokken vanaf de parkeerplaats bij Visdonk Lodge, hoek Rozenvendreef 2 in Roosendaal.

De pont vertrekt om 10.00 uur. Uiterlijk 13.10 uur wordt de pont terug genomen.

Tiengemeten is ontstaan als zandplaat in het Haringvliet en is in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot een eiland. Het eiland was oorspronkelijk geheel in gebruik voor akkerbouw, maar in 1997 is gestart met het omzetten van akkerbouwgrond in natuurgebied. Het is in bezit gekomen van Natuurmonumenten. De boeren zijn weg en zijn elders een nieuw akkerbouwbedrijf begonnen. De laatste verliet in 2007 het eiland.

Het eiland is een eldorado aan natuurschoon en natuurgids Joke Stoop leidt de groep uit Roosendaal rond. Zij heeft een grote belangstelling voor sporen, met name de loopsporen die vogels achterlaten. Het wandelpad loopt met wat geluk langs een beverburcht. De sporen van het knagen zijn opmerkelijk.

Van de Schotse Hooglanders, die men zeker op de wandeling tegenkomt, is de vacht uitgegroeid tot een dik winterkleed. Ze zijn opgewassen tegen vorst. Het advies is zich goed aan te kleden, want het kan koud zijn.

Deelname is gratis, wie vanuit Roosendaal wil meerijden wordt een bijdrage van € 4,80 gevraagd.

❯ Website KNNV afdeling Roosendaal

Kaart: Wikipedia