web analytics

Verhalenbank nu ‘thuis’ op museum-site

Wie thuis eens rustig wil neuzen in verhalen over Roosendaal, hoeft alleen maar naar de nieuwe website van het Tongerlohuys te gaan. Daar zijn nu alle verhalen uit de Verhalenbank Roosendaal ondergebracht. Heel overzichtelijk in een aantal rubrieken. En het zoekvenster biedt de mogelijkheid nòg gerichter te zoeken.

Na tien jaar Verhalenbank was het tijd voor een herziening. Uitgangspunt voor een nieuwe plek van de Verhalenbank was de conclusie dat de verhalen uit Roosendaal het best kunnen worden ondergebracht op de nieuwe website van het Tongerlohuys, dat immers ook het Verhaal van Roosendaal vertelt. Het museum profileert zich nu als Erfgoedcentrum.

Naast een ander uiterlijk, is de Verhalenbank ook een stuk gebruiksvriendelijker. Zo is een verhaal publiceren een stuk gemakkelijker. Vanuit huis kan het verhaal plus eventuele illustraties, direct worden geuploaded. En lezers kunnen direct reageren op verhalen.

De databank bevat momenteel zo’n 360 items, dus verhalen en gedichten die afgelopen jaren zijn ingeleverd. Jeugdherinneringen, anekdotes, een verhaal van lang geleden of gebeurtenissen van gisteren: samen geven die al verhalen een uniek stukje geschiedenis van Roosendaal en de dorpen weer.

Eigen verhaal

Het ontstaan van de Verhalenbank is ook  zo’n verhaal: in 2008 kwamen het Roosendaalse gemeentearchief en het inmiddels ter ziele gegane Platform Schrijvers Roosendaal afzonderlijk van elkaar met het initiatief om verhalen uit Roosendaal en de kerkdorpen te verzamelen en publiceren op hun websites. Nadat beide partijen de koppen bij elkaar hadden gestoken, werd met hulp van de Provincie Noord-Brabant de Verhalenbank Roosendaal Vertelt gelanceerd. En die heeft nu dus onderdak gevonden op de museump-website.

>> De Verhalen op de website van het Tongerlohuys

Het kolossale station Roosendaal in vroegere tijden. Foto website Tongerlohuys