web analytics

Roosendaal viert heel 2018 het 750-jarig bestaan

Op 5 november 2018 bestaat Roosendaal 750 jaar. En dat wordt het hele jaar met allerlei activiteiten en evenementen gevierd. Ook tal van bestaande evenementen worden onder de noemer ‘Roosendaal 750 jaar’ gepresenteeerd. Dat begint al op 2 januari met een feestelijke opening. De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie staat dan ook in het teken van het feestjaar, met onder andere een optreden van Start Spreading The News, een bigband met elf muzikanten.

Speciaal vanwege het feestjaar is er een tentoonstelling over het Roosendaals Carnaval in Schouwburg De Kring. Deze expositie wordt op 11 januari officieel geopend. En natuurlijk is er ook bij het carnaval zelf (van 9 t/m 13 februari) volop aandacht voor het feest. ‘De trots die we voelen voor onze stad, zien we ook terug in het motto van het carnavalsfeest in 2018: ‘Das m’n stadje’, zegt de ‘Stichting 750 jaar Roosendaal’op de website www.roosendaal750 jaar.nl

Nostalgische kermis
Van vrijdag 30 maart tot en met woensdag 4 april wordt teruggeblikt met een grote nostaligische kermis. Die is niet alleen zoals elk jaar bij de gewone kermis op het Tongerloplein, maar behalve op dit plein ook op de Markt en de Bloemenmarkt. In totaal komen er zo’n 30 nostalgische kermisattracties te staan. Ook komt er een Spiegeltent. Bij de nostalgische kermis horen ook educatieve activiteiten en een tentoonstelling met maquettes van oude kermisattracties.

Na de nostalgische voorjaarskermis, volgen activiteiten voor leerlingen uit het basisonderwijs. De laatste week van september is de feestweek. Met o.a. een spetterende opening door de Valley Sound Big Band, een zomerfestival op meerdere locaties, een stadsontbijt, bijzondere edities van het Roosendaals Treffen en Roosendaal Danst en een spectaculair openluchttheater. ‘Op 5 november viert Roosendaal pas écht haar verjaardag. En wie jarig is, geeft een feestje nietwaar? En wie jarig is, krijgt uiteraard ook een cadeautje’, aldus de stichting.

Kunstwerken
Naast evenementen worden er ook kunstwerken gemaakt (door 750 Roosendalers), is er een poëzieroute, wordt er een speciaal bier gebrouwen, zijn er educatieve projecten, exposities en wordt een prachtig rijk geïllustreerd boek uitgegeven over Roosendaal. Ook bestaande evenementen die met hun programmering inspelen op het feestjaar, krijgen uiteraard de nodige aandacht.

Leerlingenmuziekdag
In juni komt er op het Tongerloplein een leerlingenmuziekdag. Jongeren laten zien en horen wat ze in huis hebben. ‘Ze laten een of twee muziekstukken met een Roosendaalse geschiedenis horen. Dat kan zijn zoals de componist het heeft bedoeld, of juist een eigentijdse interpretatie van het stuk. Daarnaast kunnen jonge componisten ook een eigen stuk laten horen waarmee ze een ode brengen aan Roosendaal’, zegt de stichting hierover.

Stichting
De ‘Stichting Roosendaal 750 jaar’ bestaat uit: Cor Verbogt (voorzitter), Toon van Oers (secretaris), Ruud van Dijk (penningsmeester), Floor Bleijenberg, Ruud van Osta, Rene Mol, Eric Jansen, Rens van den Oever, Annelieke Danen, Rianne Laseroms en Menno Nefs.

Stuurgroep
Naast de Stichting is er nog een Stuurgroep samengesteld, die bestaat uit burgemeester Jacques Niederer, wethouder Hans Verbraak en de heren Jan Pelle, Wim van den Goorbergh en Joseph Dekkers.
De Stuurgroep adviseert onder meer het college van burgemeester en wethouders en houdt namens het college toezicht op de Stichting. Anderzijds fungeert de Stuurgroep als klankbord voor de Stichting.

Financiering
Om het programma te kunnen uitvoeren is een totaalbudget benodigd van € 750.000. Tot op heden heeft de gemeenteraad een budget beschikbaar gesteld van € 200.000.
Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 5 september besloten om aan de gemeenteraad voor te gaan stellen om thans een bedrag van in totaal € 500.000 beschikbaar te stellen (waarvoor € 200.000 reeds gedekt is en € 300.000 meegenomen wordt in de aanbiedingsnota van de begroting 2018) en daarnaast garant te staan voor een bedrag van € 250.000, voor welke bedrag de Stichting een inspanningsverplichting heeft om zelf dit bedrag aan inkomsten te genereren.

Wanneer: zaterdag 22 juni 2019 @ 16:15 – 17:15
Waar: De Kring, Kerkstraat 1

Leerlingen van Studio Sisa geven zaterdag 22 juni twee voorstellingen van ‘Blond’ in de kleine zaal van De Kring. Om