web analytics

Determinatiedag in Tongerlohuys voor bodemvondsten (14 okt)

Op zaterdag 14 oktober is het in het Tongerlohuys van 10.00 tot 16.00 uur ‘Determinatiedag’. Wie een archologische bodemvondst thuis heeft, kan daaarmee naar het Tongerlohuys om die vondst door twee archeologen te laten bekijken. Die kunnen dan mogelijk vaststellen wat het precies is en uit welke tijd het komt.

‘Veel mensen dromen ervan: de tuin omspitten en een kistje vol zilveren munten tegenkomen. Anderen zoeken doelgericht de bodem af met een metaaldetector. De vondsten variëren van een kanonskogel tot een prehistorische vuursteen. Soms blijf je met vragen zitten: Wat heb je nu precies opgegraven, uit welke tijd dateert je vondst en waar werd ze voor gebruikt?’, aldus het Tongerlohuys.

Daar is op dit moment de tentoonstelling ‘Onder Roosendaal, Nispen en Wouw, 5000 jaar wonen, leven en werken’ te zien. Bezoekers krijgen er een inkijkje in het archeologisch onderzoek van de afgelopen decennia en ontdekken waar in de gemeente Roosendaal vondsten zijn gedaan. Ook de vondsten zelf zijn te zien. Op een kaart staat aangegeven waar het meeste ‘risico’gelopen wordt op een archeologische vondst.

Op de Determinatiedag bekijken archeologen Godfried Scheijvens en Pieter Dijkstra de vondsten van bezoekers. ‘Het gaat daarbij niet om hoeveel euro’s je vondst waard is, maar om determineren en dateren. De twee archeologen weten echt alles over bodemvondsten in Noord-Brabant en hebben elk hun eigen specialisme. Zo is Godfried werkzaam op het Meldpunt Archeologische Bodemvondsten van de Provincie Noord-Brabant en is hij actief als registrator voor het PAN-project van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Pieter Dijkstra weet alles van de steentijd (gebruiksvoorwerpen van vuursteen en dierlijke resten). Voor zijn pensionering werkte hij jarenlang bij het archeologisch bureau BAAC in ’s Hertogenbosch’, legt het Tongerlohuys uit.

De entree bedraagt € 2,50 en aanmelden is niet nodig. Voor dat bedrag mag ook de tentoonstelling ‘Onder Roosendaal, Wouw en Nispen, 5000 wonen, leven en werken’ worden bekeken. Kinderen mogen meekomen, zij hebben altijd gratis toegang tot het Tongerlohuys en kunnen in de tuin met een metaaldetector aan de slag.

‘Show your dig!’, zoals deze activiteit heet, maakt deel uit van het programma van de Nationale Archeologiedagen en de Maand van de Geschiedenis.

❯ Website Tongerlohuys.


Foto boven: Resten van de oude sacramentstoren van de Sint-Janskerk. Foto: T. Brink.