web analytics

Wie redt de Raadhuisstraat? Wie redt de binnenstad?

Het begon met de Nieuwe Markt, vooral aan de kant van de galerij. Daarna ging het mis in de Dokter Brabersstraat. Bijna de hele kant van de ‘VenD-bebouwing’ kwam leeg te staan. Nu lijkt ook het doek te vallen voor ‘het beste stuk Raadhuisstraat’, tussen de Markt en het Jan Snelstraatje. Is dat gedeelte nog te redden als vooraanstaande winkelstraat?

Het rolluik van (voormalig) winkelcentrum Biggelaar is dicht. Hoe kom je dan bij de parkeergarage? Helemaal omlopen via het Tongerloplein? Maar het is niet het enige trieste in dit stuk Raadhuisstraat, dat tot voor kort nog tot het ‘drukste stukje winkelgebied’ van Roosendaal hoorde. Wie een foto moest maken van winkeldrukte in Roosendaal, wist dat je daar moest zijn voor een goede buitenopname, en in de Roselaar voor een ‘binnenfoto’.

Maar het kan snel gaan. Affiches met ‘Te huur’ hebben het winkelinterieur vervangen. En soms hangt er nog niet eens een affiche tegen de winkelruit. Hebben sommige vastgoed-eigenaren de moed al opgegeven?

 
Kijk eens naar de ingangen van de Passage aan deze straatkant. Eén van de vier units is slechts verhuurd. Bij de hoofdingang is links, waar de bloemenzaak zat, leeg en bij de andere ingang is het na het vertrek van Bert Viel Mannenmode ook een kale boel. De unit aan de andere kant is, voor zover wij ons kunnen herinneren, nog nooit verhuurd geweest.

Het zorgt voor een sneeuwbaleffect in ‘de loop’ van het winkelend publiek. Veel mensen die vanaf de Nieuwe Markt de Passage inlopen, keren vanwege de leegstand aan het eind weer om en lopen het blokje Raadhuisstraat, Markt, Tussen de Markten niet meer. Want ook in het pad tussen de twee Markten zijn de nodige lege winkels. Nieuw weliswaar, maar leeg.

Ook het blokje Passage, Raadhuisstraat, Jan Snelstraat en terug de Nieuwe Markt op, wordt steeds minder aantrekkelijk. Want op die route zijn in de Raadhuisstraat ook nog lege winkelpanden op nummer 22. En op 28. En op 35.

 
Met Pop-up winkels wordt geprobeerd nog wat leven in de brouwerij van de Dokter Brabersstraat te krijgen. Maar intussen zijn aan de andere kant, twee panden leeg gekomen: de Hifi-Studio (die verhuisd is naar de overzijde en het pand van Witteveen (failliet). En op de hoek van de Markt staan al geruime tijd heel wat vierkante meters onbenut; mooie, grote historische foto’s maskeren dat weliswaar, maar het is wel zo. Een nieuw ‘gat’ in de Brabersstraat zit er aan te komen: de KPN-winkel gaat in mei naar de Roselaar.

Overigens: ook het ‘drukke’ Roselaarplein verliest veel van zijn glans. Na het vertrek van V en D en La Place is nu ook de Kijkshop weg en daarnaast staat het pand van LaLigna ook leeg. Ook geen opbeurende ontwikkeling. Zeker als aan die kant ook nog eens het busstation verdwijnt…


Biggelaar: rolluik naar beneden.
 

Ingang Passage aan de Raadhuisstraat
 

Raadhuisstraat tussen Markt en Jan Snelstraatje
 

Raadhuisstraat tussen Markt en Jan Snelstraatje
 

Raadhuisstraat tussen Markt en Jan Snelstraatje
 

3 gedachten over “Wie redt de Raadhuisstraat? Wie redt de binnenstad?

 • zondag 8 april 2018 om 13:47
  Permalink

  Wat een walgelijk stuk over de Raadhuisstraat. De schrijver spuit zonder enige vorm van verificatie ongevraagd de eigen populistische meningsdiarree over een ander heen. Begrijpelijk want het is tenslotte leuk en makkelijk om te bekritiseren. Het is ook leuk om te lezen, maar een antwoord is in dit stukje niet te vinden. Elke ondernemer van de Raadhuisstraat zijn échte detaillisten. Mensen met passie en kennis voor en van hun vakgebied. Saignant detail is een van de gemaakte foto’s waarvan de, overigens anonieme (!) schrijver, denkt dat deze leegstaat. Welnu daar wordt momenteel hard gewerkt door een nieuwe ondernemer. Ook wordt door het collectief, de binnenstadsdirectie en de gemeente keihard gewerkt aan de Raadhuisstraat en de binnenstad. Een ding kan wel gezegd worden. Roosendaal, wees nu eens trots op je stad en zeik niet zo.

 • zondag 8 april 2018 om 14:16
  Permalink

  Ik vind het zo jammer dat er alleen over de leegstaande winkels gesproken wordt. Ik lees zelf liever iets over die 39 zelfstandige ondernemers die de Raadhuisstraat uniek maken.
  Vorm je mening niet door foto’s van lege panden maar kom naar de straat en loop naar binnen bij de ondernemers. Kijk wat zij verkopen, maak een praatje met de verkoper (meestal de eigenaar) en laat je verrassen door de echte interesse, de kennis en de passie die de winkeliers en hun teams hebben. Jullie zijn van harte welkom!

 • zondag 8 april 2018 om 16:56
  Permalink

  Goed omschreven Suzan de Grauw-Baselier!!
  Ook grappig dat het voormalige pand van Tara (nr 28) wordt genoemd als leeg pand, terwijl deze is verhuurd en daar druk wordt geklust door een nieuwe ondernemer. Ook voor andere panden is men in een ver gevorderd stadium wat betreft invulling hiervan met leuke winkels.
  Laten we ons allemaal focussen op dat wat er wel is, op het positieve, dat maakt het leven ook een stuk mooier en gezelliger.

Reacties zijn gesloten.