web analytics

Wethouder tuft in eco-wals over duurzame asfaltlaag

Een primeur voor de regio en een primeur voor de Roosendaalse wethouder Inge Raaijmakers: in Wouwse Plantage tufte ze donderdag 24 september in een uitstootvrije elekrische wals die voor het eerst i de regio werd ingezet, bij de aanleg van een duurzame asfaltlaag die ook voor het eerst in de regio werd toegepast.

De duurzame asfaltlaag op de Plantagebaan in Wouwse Plantage werd aangelegd door BAM Infra Nederland. Het gaat om een zogeheten LEAB-deklaag. LEAB staat voor Laag Energie Asfalt Beton. In die nieuwe deklaag is gebruikgemaakt van PA-Stone, een volwaardige, Een volwaardige, gecertificeerde bouwstof uit oud asfalt. De nieuwe asfaltdeklaag is hierdoor voor 60% circulair.

Belangrijke stap
Nederland is één van de bijna 200 landen die het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 heeft ondertekend. Met als doel de opwarming van de aarde te beperken. Dit betekent dat we duurzamer LEAB wordt geproduceerd met 30% minder energieverbruik dan conventioneel asfalt. Dit asfalt wordt namelijk op 110 in plaats van 160 graden Celsius geproduceerd. Door het gebruik van minder energie wordt de CO2-uitstoot gereduceerd. ‘Samen met de inzet van een elektrische wals en het gebruik van hergebruikt asfalt is een belangrijke stap gezet in de duurzaamheidsambities van de gemeente Roosendaal’.

Blijven innoveren
Inge Raaijmakers: “In de openbare ruimte worden steeds meer duurzame oplossingen geboden. Naast het gebruik van duurzamer asfalt, kijken we bijvoorbeeld ook naar wat er mogelijk is voor duurzaam geproduceerde verkeersborden en slimme verlichting van onze wegen. Uiteindelijk streven we ernaar om in 2030 100% circulair en in 2050 klimaatneutraal te zijn.”

Foto boven: Wethouder Inge Raaijmakers in de ‘eco-wals’ op de Plantagebaan in Wouwse Plantage (Foto Gemeente Roosendaal)