web analytics

‘West-Brabant Logistieke Hotspot nr. 1’

 De regio West-Brabant is dit jaar gekozen tot Logistieke Hotspot Nummer 1 van Nederland. Dat meldt de website Logistiek.nl ‘Het was een nek aan nek race met gedoodverfd favoriet Venlo-Venray. Een panel van 31 experts gaf de Brabantse regio de meeste stemmen. Runner up dit jaar is Keyport Midden Limburg dat van plaats 14 (2016) naar nu positie 7 is gestegen’.

Logistiek.nl meldt verder:
“West-Brabant dankt de titel van Logistieke Hotspot nummer 1 van Nederland onder meer door stabiel te scoren op de 6 criteria op basis waarvan de logistieke hotspot ranking tot stand komt. West-Brabant in 2012 Logistieke Hotspot nr. 1
In 2012 werd West-Brabant voor de laatste keer uitgeroepen tot Logistieke Hotspot van het Jaar. Nadien zag de Brabantse regio met Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom en Moerdijk als belangrijkste logistieke pijlers de winst keer op keer naar Venlo-Venray gaan.

2016 was de ommekeer
In 2014 en 2015 moest West-Brabant zelfs de tweede positie afstaan aan het ambitieuze Tilburg-Waalwijk. Vorig jaar was er een kentering zichtbaar toen de tweede positie werd heroverd op de buurman uit Midden- Brabant. Dit jaar zijn de West-Brabanders terug van weggeweest door Venlo-Venray, dat de laatste vier jaar de verkiezing domineerde, terug te verwijzen naar de tweede positie.

Nieuwe opzet verkiezing

Voor het bepalen van de ranking van 28 belangrijkste logistieke hotspots van Nederland heeft Logistiek een panel van 31 experts, logistiek vastgoed ontwikkelaars, makelaars, locatie adviesbureaus, logistiek dienstverleners en verladers, diverse regio’s aan de hand van een online enquête vergeleken op basis van zes criteria:
1.beschikbaarheid van geschikt personeel
2.beschikbaarheid van voldoende bouwgrond en geschikte panden
3.medewerking van overheid/ gemeenten
4.inzetbaarheid en motivatie van medewerkers
5.aanwezigheid van goede infrastructuur
6.bereikbaarheid van logistieke knooppunten

Kleine verschillen in de top-3

Dat het een nek aan race was blijkt uit het feit dat Venlo-Venray en West-Brabant op basis van de gemiddelde totaal weging van de 3 criteria, beschikbaarheid van voldoende bouwgrond en geschikte panden en medewerking van overheid/ gemeenten, exact evenveel stemmen behaalden. Bij de categorieën 4 tot en met 6 won West-Brabant met twee stemmen verschil ten opzichte van ‘rivaal’ Venlo-Venray dat overigens evenveel stemmen ontving als Tilburg-Waalwijk.
‘Positie versterken en uitbouwen’
Burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal, die zich de laatste jaren vanuit zijn bestuurlijke functie zich hard heeft gemaakt voor de logistieke sector in West-Brabant, is verheugd dat de regio de logistieke hotspot nummer 1 positie heeft bemachtigd. “Geweldig om na 5 jaar weer de logistieke hotspot van Nederland te zijn. Ik ben er van overtuigd dat we met ons regionale, logistieke programma en de unieke samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid in Connected West-Brabant, deze positie de komende jaren zullen versterken en uitbouwen.”

Connected geeft West-Brabant impuls
Connected is een samenwerkingsverband dat in maart het levenslicht zag en waar in een zogeheten ‘triple helix’ verband in West-Brabant elf logistiek dienstverleners, zes West-Brabantse werkgelegenheidsgemeenten, de regionale MBO- en HBO-onderwijsinstellingen, TKI Dinalog en Rewin West-Brabant. Connected is ook aanwezig op de Transport en Logistic vakbeurs in München die nog tot vrijdag duurt. De West-Brabantse- stand is terug te vinden in Hal A4, nr. 309.

>> Het complete artikel op Logistiek.nl