web analytics

Weer veel te doen op Koningsdag 2019 (27 april)

Een grote vrijmarkt, muziekoptredens op de Markt en in de Molenstraat, een activiteitenplein op de Nieuwe Markt en brandweeractiviteiten in de Dokter Brabersstraat zijn een paar van de actviteiten van Oranjestichting Roosendaal voor Koningsdag 2019 op zaterdag 27 april. Het tweede muziekpodium in de Molenstraat (tussen de 3 Weesgegroetjes en JaxX) komt er als cadeautje voor ‘100 jaar Oranjeactiviteiten’).

Alle acttracties zijn open vanaf 13:00 uur tot ongeveer 17:00 uur. Maar daarvoor zijn er al enkele ‘officiële’ activiteitebn, zoals de ontvangst van de gedecoreerden in de gemeente Roosendaal in de Sint Jan. Die bijeenkomst begint om 11:00 uur. De voorzitter van de Oranjestichting Paul van den Berg, en de burgemeester van de Roosendaal Jacques Niederer houden een korte speech.

Vanaf 12.45 uur is er een optreden van de Gildezonen op het podium voor het oude Raadhuis. Om 13.00 uur vindt het hijsen van de vlag en het spelen van het Wilhelmus plaats.

Vrijmarkt
De traditionele vrijmarkt is op het Tongerloplein, de Kerkstraat en dit jaar ook in de Molenstraat voor het Tongerlohuys. Iedereen is welkom met tweedehands speelgoed, kleding en andere snuisterijen. Al vanaf ongeveer 07.00 uur ’s ochtends kan er opgesteld worden onder toezicht van de mensen van de Oranjestichting. Dieren, etenswaren en commerciële verkoop is niet toegestaan. ‘Een plekje kan men niet reserveren, het is ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, laat de Oranjestichting voor alle zekerheid weten.

Podium Raadhuis
12.45 – 14.15 u Gildezonen
14.30 – 18.30 u Valley Sound Big Band

Podium Molenstraat
13.00 – 13.45 u Kinderkoor Martine van de Kar
14.00 – 15.30 u Unconditionally Guaranteed
16.00 – 17.30 u Start Spreading The News
17.30 – 19.00 u Ivy Lynn and the Left Hand Gamblers

Attracties
De Nieuwe Markt wordt omgetoverd in een activiteitenplein. Voor de jeugd staan daar diverse attracties: bootjes voor de kleinere kinderen, springkussens, een speciaal 0-4 jaar speelterrein en vooral een stormbaan! Suikerspinnen zijn verkrijgbaar tegen een redelijke Koningsdagprijs.

De brandweer is (weer) aanwezig met een doe-activiteit aan het begin van de Dokter Brabersstraat. Op de Markt bij de Tullepetaon staan twee kermisattracties voor de kleine kinderen. In de Molenstraat kunnen er ponyritjes gemaakt worden en staan er springkussens.

Behalve de activiteiten van de Oranjestichting zijn er op Koningsdag nog meer dingen te doen in de stad:
 
Kindervrijmarkt Roselaar. Van 10:00 – 17:00 uur.
Koningsmarkt Kade met kindervrijmarkt. Van 10:00 – 17:00 uur.
Bijzondere verzamelingen. Van 10:00 – 16:00 uur zijn in Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade 23 bijzondere verzamelingen te zien. Van onder andere bidprentjes, theepotten, Barbies, Roosendaal nostalgie, STOEP, KaVeeWee, (sigarenfabriek), klosjes garen, iconen en olifanten. Ook is er een demonstratie quilten en uiteraard kan de mooie kerk worden bezichtigd.
Muziekvereniging Roosendaal geeft Koningsdagconcert
Het Variatieorkest van Muziekvereniging Roosendaal onder leiding van Wendy Bellens geeft weer het traditionele Koningsdagconcert op het pleintje tegenover café het Kadehuis (Kade 24, Roosendaal). Het concert begint om 13.00 uur.
Op het programma staan onder meer het feestelijke ‘Festa Paesana’ van Jacob de Haan en muziek uit de James Bondfilm 'Live and let die', van Paul en Linda McCartney.
Mocht het concert door slechte weersomstandigheden niet doorgaan, dan wordt dit tijdig vermeld op de Facebookpagina van de vereniging (facebook.com/muziekverenigingroosendaal).

Oldtimer Oranjerit
De jaarlijkse Oldtimer Oranjerit is aansluitend op zondag 28 april. Die vindt intussen voor de 15e keer plaats. Vanaf ongeveer 10.00 uur verzamelen de ongeveer 75 deelnemers zich op het Tongerloplein, waar het publiek de wagens kan bewonderen en fotograferen. Rond 11.00 uur vertrekken de auto’s via de Kerkstraat voor een leuke rit door het West-Brabantse landschap. De rit beslaat ongeveer 80 kilometer en voert langs alle bevrijdingsmonumenten in de directe omgeving vanwege ’75 jaar bevrijding van Roosendaal’ .

Vanaf 14.30 uur keren de deelnemers druppelsgewijs weer terug op het Tongerloplein, alwaar een ‘static show’ is tot ongeveer 17.00 uur. Vanuit de Moriaan wordt er gezorgd voor sfeervolle muziek en men kan daar terecht voor een drankje.

Dodenherdenking
Ook de dodenherdenking op 4 mei bij het monument aan de Parklaan wordt door de Oranjestichting georganiseerd. Namens de Enelse bevrijders wordt daar door de stichting traditioneel een boemstuk neergelegd.