web analytics

Wandelen in Natuurgebied De Brand bij Udenhout (23 juni)

De Roosendaalse afdelingen van KNNV en IVN organiseren op zondag 23 juni een wandeling onder leiding van een natuurgids in natuurgebied De Brand ten noorden van Udenhout. Dat gebied maakt deel uit van de Loonse en Drunense Duinen. Iedereen mag gratis meelopen.

Vanuit Roosendaal wordt om 08.30 uur vertrokken vanaf de parkeerplaats Visdonk Lodge aan de Rozenvendreef 2. Ook kan ter plekke om 09.30 uur worden aangesloten bij brasserie Boslust/De Kat aan de Schoorstraat 37 in Udenhout. De wandeling duurt tot 14.00 uur.

Natuurgebied De Brand is eigendom van Brabants Landschap. Het woord Brand komt van brandstof. Oorspronkelijk lag hier veen, dat vanaf 1200 is afgegraven om te verbranden. Na die periode is het beplant met linde, iep, es, haagbeuk, vogelkers en zoete kers. Langzaam verving de mens deze soorten en de zomereik werd aangeplant. Het gebied is nu een afwisseling van bloemrijke weides en vochtige bossen.

Bijzondere waarnemingen zijn te verwachten en in het bijzonder richt gids Hein Nouwens zich op insecten en hun belagers.

Brabants Landschap heeft stappen gezet om het oorspronkelijk bos terug te krijgen en er wordt beoogd de waterhuishouding aan te passen in en rond het gebied ter verbetering van de kwaliteit en kwantiteit voor de natte natuurwaarden. Hein Nouwens zal veel vertellen over de voortgang van de werkzaamheden en met trots spreken over Herstel van de Natte Natuurparel De Brand.

Wie vanuit Roosendaal wil meeijden, wordt een bijdrage van 6,80 euro gevraagd.

❯ Website KNNV afdeling Roosendaal
❯ Website IVN afdeling Roosendaal

Foto: Website IVN Roosendaal