web analytics

Wandelen in Boswachterij Dorst (10 nov)

De zondagmorgenwandeling van de Roosendaalse afdeling KNNV/IVN van 10 november gaat door de Boswachterij Dorst. Wandelaars worden begeleid door natuurgids Ad Hellemons. Boswachterij Dorst is een uitgestrekt bosgebied. November is bij uitstek de maand om op zoek te gaan naar paddenstoelen.

Vanuit Roosendaal wordt om 09:00 uur vertrokken vanaf de parkeerplaats Visdonk Lodge aan de Rozenvendreef 2 in Roosendaal. De wandeling duurt tot 12.00 uur. Meewandelen is gratis, wie vanuit Roosendaal wil meerijden wordt een bijdrage van 4 euro gevraagd.

Grove dennenbos
Het gebied bestaat voornamelijk uit grove dennenbos dat in het begin van de 19e eeuw op heidegebied is aangeplant. Dit gebied stond bekend als Seterse Heide. Omstreeks 1850 werd veel bos weer gekapt, omdat het gebied als militair oefenterrein in gebruik werd genomen. Er ontstonden zandverstuivingen, en de nabijgelegen buurtschap Seters moest zelfs met een eikenhakhoutwal tegen het oprukkende zand worden beschermd. In 1899 kreeg Staatsbosbeheer het gebied in bezit. Het werd opnieuw beplant en de militairen vertrokken naar elders.

Leemputten
Enkele heiderestantjes en loofbosjes liggen verspreid in het gebied. Daarnaast zijn er een aantal leemputten die ontstaan zijn door de activiteiten van de voormalige steenfabriek “De Vijf Eiken”, die zich te Rijen bevond. In en nabij die leemputten vindt men een interessante vegetatie met onder meer geelgroene zegge, liggende vleugeltjesbloem en grondster.

Foto boven: Boswachterij Dorst is onder andere bekend van de leemputten. Foto Wikipedia.

❯ Website KNNV afdeling Roosendaal
❯ Website IVN afdeling Roosendaal

Wanneer: zondag 12 juli 2020 @ 09:30
Waar: Natuurpoort Wouwse Plantage, Schouwenbaan

Landgoedwandeling Een wandeling door het landgoed Wouwse Plantage en het Plantage Centrum waarbij wetenswaardigheden over de gebouwen en de historie