web analytics

Vuurwerk: Acht aanhoudingen in Roosendaal op woensdagavond

Woensdagavond 25 november is een drukke avond geworden voor de Roosendaalse politie. Er werden acht mannen aangehouden, van wie zes van buiten Roosendaal afkomstig. De nodige agenten waren op de been om de recent ontstane overlast door vuurwerk te bestrijden en te handhaven op de noodverordening die woensdag door de burgemeester van Roosendaal werd uitgevaardigd.

Deze maatregel is genomen omdat in de afgelopen dagen groepen jongeren zwaar vuurwerk afstaken en brandjes stichtten op verschillende plekken in Roosendaalse wijken. Hierdoor ontstond ernstige overlast voor de bewoners van de wijken.

Controles
Politiemensen controleerden woensdag bij de ingangen van de genoemde wijken of personen een geldige reden hadden om de wijk in te gaan. Mensen die zich zonder aanleiding in de wijk wilden begeven, werden ook daadwerkelijk weggestuurd. ‘Deze maatregel is bedoeld om relschoppers en sensatiezoekers uit de wijken te weren. Daardoor is het gisteravond ook relatief rustig gebleven in de wijken waar de noodverordening van kracht is. Vanuit de overige wijken in Roosendaal waren de overlastmeldingen minimaal’, zegt de politie.

Stopgesprekken
‘Rechercheurs blijven in de tussentijd bezig met hun onderzoek naar de bronnen van deze ongeregeldheden. Woensdag zijn al met verschillende mensen stopgesprekken gehouden. Aan deze mensen is kenbaar gemaakt dat er niet getolereerd wordt dat er opruiende posts via sociale media verspreid worden en dat daar, indien nodig, tegen opgetreden wordt’.

Buiten Roosendaal
Woensdagavond zijn acht verdachten aangehouden. Die kwamen voor het grootste deel niet uit Roosendaal. In de Elisadonk werd een 36-jarige man uit Bosschenhoofd gecontroleerd. Hij had harddrugs bij zich en is op verdenking van handel in die drugs aangehouden en ingesloten in een politiecellencomplex. De man vervoerde MDMA-kristallen, amfetaminepasta en GHB in zijn scooter. Alle goederen zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd. De verdachte zit nog vast en wordt vandaag verder gehoord.

– In de Lindenburg werd een 17-jarige inwoner van Roosendaal aangehouden omdat hij geen identiteitsbewijs kon tonen. De jongen is ingesloten en zal op een later tijdstip gehoord worden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Hij werd woensdagavond laat opgehaald door zijn vader.

– In dezelfde straat werden twee mannen van 20 jaar aangehouden. Tegen hen wordt proces verbaal opgemaakt wegens overtreding van de noodverordening. De mannen waren afkomstig uit Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht. Zij zijn later op de avond in vrijheid gesteld.

– In de Gregoriusdonk werd een 18-jarige inwoner van Roosendaal aangehouden. Hij kon geen identiteitsbewijs tonen en had bovendien een mes op zak. De jongeman verzette zich tegen zijn aanhouding. Door de agenten moest geweld worden toegepast om hem onder controle te krijgen. De jongen is ingesloten in een politiecellencomplex en zit daar nu nog vast.

– Bij de Evelindeflat werden drie jongens van 18 en 19 (2) jaar aangehouden. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van het samenscholingsverbod tijdens de noodverordening. Zij zijn afkomstig uit Zundert en Achtmaal.

Noodverordening
‘De noodverordening houdt in dat personen die niets te zoeken hebben in de wijken Kalsdonk, Kroeven, Langdonk en Westrand in Roosendaal geweerd worden. Het is verboden om vuurwerk bij je te hebben en ook is het verboden om spullen bij je te hebben die als wapen gebruikt kunnen worden. De maatregelen gelden tot en met 9 december a.s. Overtreding van de verordening geldt als een strafbaar feit waar flinke sancties op staan. Zo kun je, bij overtreding, een gevangenisstraf krijgen van ten hoogste drie maanden of een boete van maximaal 4350,- euro’, legt de politie nog eens uit.

Sinds dinsdagavond geldt een ook samenscholingsverbod voor de gehele gemeente Roosendaal. Dat verbod geldt wanneer er op straat meer dan twee personen bij elkaar zijn.

Blijf melden

‘Het is belangrijk dat de overlastplekken bekend zijn bij de gemeente en de politie. Daarom verzoeken we u om bij de politie te melden waar overlast plaatsvindt. Op die manier kunnen we gericht handhaven. Bij overlast of meldingen omtrent (illegaal) vuurwerk kunt u bellen met het algemene telefoonnummer van de politie (0900-8844). Bij spoed belt u 112. Wanneer u informatie wilt doorgeven maar u wilt zelf niet met de politie praten, dan kunt u uw melding ook doen bij Meld Misdaad Anoniem. Het telefoonnummer van die organisatie is 0800-7000, maar via de website (www.meldmisdaadanoniem.nl) kunt u ook bij hen terecht’, aldus de politie.