web analytics

Vijf van oorsprong Roosendaalse kunstenaars zetten Tongerlohuys op z’n kop

In het Tongerlohuys in Roosendaal is van 2 februari t/m 21 juni 2020 de expositie ‘Tong IV’ te zien. Daarin krijgen vijf van oosprong Roosendaalse kunstenaars de vrijheid te spelen met de collectie van museum Tongerlohuys én er met eigen kunstwerken op te reageren.

Het gaat om Gijs Assmann, Berend Hoekstra, Judith Krebbekx, Q.S. Serafijn en Koen Vermeule, vijf van oorsprong Roosendaalse kunstenaars die hun geboortestad achter zich hebben gelaten en naam en faam hebben gemaakt in Nederlandse musea en het buitenland.

Op zijn kop
De expositie waarvoor zij naar Roosendaal terugkeren wordt door het museum een bijzondere uitwisseling tussen historisch en hedendaags, en tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ genoemd. ‘Ze zetten het museum (spreekwoordelijk) op zijn kop! Ze laten hun werk een dialoog aangaan met de vaste collectie en gebruiken verrassende objecten uit het depot, met als hoogtepunt een gezamenlijk kunstwerk, waarin hun visie op het museum en de geschiedenis van Roosendaal terugkomt’.

Vervolg van 2001
TONG IV is het vervolg op de tentoonstellingen TONG I (2001), TONG II De bewoners van het huis (2005) en TONG III Brussels Calling (2009). In deze nieuwe editie komen de eigenzinnige kunstenaars van de eerste editie, samen om het museum te ontregelen.