web analytics

Vier hennepkwekerijen in de regio ontmanteld

Op de ‘hennepruimdag’ van de politie in de regio zijn dinsdag 20 maart plekken bezocht in Sint Willebrord, Sprundel, Bergen op Zoom en Tholen. Tegen alle verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Degenen die niet werden aangetroffen, worden later verhoord en mogen zich op een later tijdstip bij de rechter verantwoorden. Alle inbeslaggenomen goederen met een waarde van enkele tienduizenden euro’s en de hennepplanten met een geschatte straatwaarde van 68.000 euro zijn inmiddels vernietigd.

Sint Willebrord
In een garage van een woning aan de Dorpsstraat in Sint Willebrord werd een recent geoogste hennepkwekerij aangetroffen, die gereed stond om weer voorzien te worden van nieuwe hennepplanten. Uit onderzoek werd aannemelijk dat in deze hennepkwekerij eerder was geoogst. De elektriciteit werd gestolen, de woning werd van het energienetwerk afgesloten. Vanwege de illegale inkomsten uit de eerdere oogsten werd een Volkswagen Golf in beslag genomen.

Sprundel
In een garage van een woning aan de Molenbaan in Sprundel werd eveneens een hennepkwekerij aangetroffen. In het pand waren de bewoners aanwezig. In de garage werden in een kweekruimte 147 hennepplanten in beslag genomen. Tevens werd een verborgen ruimte aangetroffen waarin vermoedelijk jonge hennepplanten werden opgekweekt, voordat deze in de grote kweekruimte werden uitgeplant. Uit onderzoek werd ook hier vastgesteld dat er eerdere oogsten uit deze kwekerij zijn behaald en illegale inkomsten zijn verkregen. Door dit voordeel werden twee auto’s van het merk Mercedes Benz in beslag genomen. Om niet direct van het energienetwerk te worden afgesloten, werd direct 1.750 euro betaald aan de Netwerkbeheerder. De gefraudeerde meter wordt wel gewisseld. Beide bewoners zijn voor verhoor aangehouden.

Bergen op Zoom
In een woning aan de Anthony Duyckstraat in Bergen op Zoom werd, verdeeld in twee ruimtes, een hennepkwekerij met ruim tweehonderd hennepplanten aangetroffen. In de woning werd niemand aangetroffen. De hennepkwekerij werd in beslag genomen en ontmanteld. Ook hier werd vastgesteld dat de elektriciteit werd gestolen, waarop ook deze woning van het energienetwerk werd afgesloten.

Tholen
In een loods bij de woning aan de Kettingdijk in Tholen werd ook een hennepkwekerij aangetroffen. Gezien de sporen was ook deze kweekruimte langer in gebruik. In de kweekruimte stonden bijna zeventig oogstrijpe hennepplanten. Uit onderzoek bleek dat deze hennepkwekerij legaal van elektriciteit werd voorzien. In de woning werden twee verdachten aangehouden en voor verhoor meegenomen.

In verband met het verkregen financiële voordeel, behaald uit de eerdere oogsten uit deze hennepkwekerijen, zal in die gevallen een voordeelberekening worden opgemaakt en zal dit op de verdachten worden verhaald. Na betaling van enkele forse energierekeningen kunnen de panden weer aangesloten worden op het energienetwerk.