web analytics

Video Roosendaal Danst! op 1,5 meter

Roosendaal Danst! heeft in aanloop naar de editie 2020, die in september hopelijk in een of andere vorm kan doorgaan, een video laten maken rond het thema ‘Dansen op 1,5 meter’. In beeld komen de professionele dansers Melany van der Steen & Martijn Weber. De opnamen zijn gemaakt op de oude Markt, Nieuwe Markt en Raadhuisstraat.

Onderzoekje
De korte film is gebaseerd op een klein onderzoek van Jacques van Meel, de artistiek leider van Stichting Roosendaal Danst! Die vroeg zich af hoe je dans kunt voelen en beleven als performers geen gebruik maken van een ‘dichtbij-situatie’ en interactie met het publiek? ‘Hoe gaat toekomstig publiek reageren als de 1,5 meter gehandhaafd moet blijven, terwijl met name de kinderen en jongeren gewend zijn om ‘samen/dichtbij’ met elkaar om te gaan?’

Vorm en lijn
‘Dit kleine onderzoek van Roosendaal Danst! in de buitenlucht geeft in ieder geval aan dat de focus ligt op vorm en lijn, emotie en expressie moeten vergroot worden. Deze theatrale buitenwereld kent eigen regels, waarbij de focuspunten, die een oneindigheid in zich hebben, belangrijk zijn’, aldus Van Meel. ‘Roosendaal Danst ziet de beperking van 1,5 meter cultuur niet als een onmogelijkheid, maar als een creatieve uitdaging in de maatschappij van het komend jaar. Natuurlijk hopen we op tijden dat het ‘nieuwe normaal’ weer terug kan gaan naar het ‘oude normaal’.

Ritme en energie
‘De ‘social distance’ beïnvloedt niet alleen het ruimtelijke aspect van de dans, maar ook het ritme en de energie. Juist dicht bij elkaar dansen op hetzelfde ritme geeft een erg stimulerend en positief gevoel. Niet alleen met carnaval, maar ook bij festivals en theateroptredens, dagen dansers en muzikanten het publiek uit om in een flow te bewegen. Dit geeft ontlading, uiting aan persoonlijke emotie en ook mogelijkheden om te genieten van de verhalen van de kunstenaars’.

Video:
Concept en productie: Jacques van Meel
Opnamen/montage: Freek Boers
Dancers en creators: Melany van der Steen, Martijn Weber, Emma van de Klundert, Maud Braspenning, Kristel van Meer (Dansatelier Roosendaal)
Met speciale dank aan Cultuur Verbindt Roosendaal