web analytics

Verhalen over oorlog en vrijheid in het Tongerlohuys

Vanaf 13 juni is in het Tongerlohuys in Roosendaal de tentoonstelling ‘Verhalen van oorlog en vrijheid’ te zien. Deze expositie is ingericht in het kader van de bevrijding van Roosendaal, 75 jaar geleden. Centraal staan vijf verhalen van mensen die op de een of andere wijze betrokken waren bij de oorlog en bevrijding in Roosendaal.

De expositie loopt tot 19 januari 2020. Kaarten kosten € 5,00, t/m 12 jaar gratis, toegang met Museumkaart gratis.

Vier lange jaren
Vier lange jaren van oorlog hebben Roosendaal in haar greep gehad. Jaren waarin onze vrijheid niet vanzelfsprekend was. Een donkere periode die nu 75 jaar achter ons ligt. Sinds die tijd hebben wij veel met elkaar gepraat; zijn er tal van oorlogsverhalen verteld.

Aangrijpende expositie
In de tentoonstelling Verhalen van oorlog en vrijheid komen deze verhalen tot leven in een aangrijpende expositie over de oorlogsjaren in Roosendaal. Het Erfgoedcentrum heeft ooggetuigen en nabestaanden uitgenodigd om hun verhalen met hen te delen zodat deze voorgoed bewaard kunnen blijven. In de tentoonstelling wordt gebruik gemaakt van film, foto, geluid en natuurlijk het geschreven woord bij het vertellen van deze ruim vijftig persoonlijke verhalen.

Weekendactiviteiten
Onderdeel van de tentoonstelling Verhalen van oorlog en vrijheid is de serie weekendactiviteiten in en om het Tongerlohuys. Vanaf 29 juni is er élke zaterdagmiddag een bijzondere activiteit in of vertrekkend vanuit het museum. Dit in samenwerking met diverse (lokale) partners: Battlefield Tours, Spirit, Vrienden van het Tongerlohuys en VVV Roosendaal.

Kijk hier voor deze bijzondere activiteiten:
❯ Website Tongerlohuys, activiteiten

Als onderdeel van de expositie Verhalen van oorlog en vrijheid brengen we een uniek bezoek aan het museum van de Korps Commando Troepen (KCT) op de kazerne in Roosendaal.

Bezoek aan Commandomuseum
Met een uniek combiticket krijgen bezoekers toegang tot de tentoonstelling in het Tongerlohuys en het Commandomuseum op het terrein van de Engelbrecht van Nassaukazerne. De dag begint om 10.30 uur met een rondleiding in het Commandomuseum. Daar kan de Historische collectie worden bekeken, waarin de geschiedenis van het Korps Commandotroepen en zijn stamonderdelen wordt tentoongesteld. Vanaf 13.30 uur is men welkom in het Tongerlohuys voor een kop koffie of thee, met aansluitend bezoek aan de expositie Verhalen van oorlog en vrijheid.
 Data
Zaterdag 29 juni (inschrij ven niet meer mogelijk)
Dinsdag 30 juli
Zaterdag 31 augustus
Dinsdag 24 september
Dinsdag 29 oktober
Zaterdag 23 november
Dinsdag 03 december
(Let op: op zaterdag kan er geen gebruik worden gemaakt van de lift)
 Op tijd inschrijven
In verband met de identificatieplicht is het belangrijk dat men zich minimaal twee weken voorafgaand aan het bezoek inschrijft. Het commandomuseum bevindt zich immers op militair terrein. Voor een bezoek aan het Commandomuseum is een geldig legitimatiebewijs verplicht (geen rijbewijs). Het unieke combinatieticket kost € 7,50 en bestaat uit de rondleiding, de tentoonstelling en een kopje koffie of thee. Inschrijven kan alleen in de winkel van VVV Roosendaal. Neem je paspoort of identiteitskaart mee. Voor meer info over het combiticket: VVV Roosendaal, Markt 71, telefoon: 0165 55 44 00.