web analytics

Vergunningplicht voor autoverhuurbedrijven in Roosendaal

De gemeenten Roosendaal gaat net als de gemeenten Steenbergen en Moerdijk autoverhuurbedrijven voortaan verplichten om een vergunning aan te vragen. Dat gebeurt om autoverhuurbedrijven met slechte bedoelingen te weren. Naar verwachting volgen dit jaar ook de andere gemeenten binnen het politiedistrict De Markiezaten met een vergunningplicht voor de autoverhuurbranche.

Uit diverse politieonderzoeken kwam naar voren dat, in bepaalde gevallen, eigenaren en medewerkers van autoverhuurbedrijven verbonden bleken te zijn aan criminele organisaties. Zo verhuurden ze speciaal geprepareerde auto's met verborgen ruimten voor het vervoer van drugs, wapens of geld. Ook ontdekte de politie dat criminele kopstukken rondreden in peperdure huurauto's. Het ging om mensen die geen officieel inkomen hadden en de huur van de dure auto cash betaalden.

Illegaal

De vergunningvoorschriften moeten voorkomen dat een ondernemer bewust, dan wel onbewust illegale activiteiten verricht of faciliteert binnen zijn bedrijf. Bij de vergunningaanvraag kan (via de Wet Bibob) onderzocht worden of het om een betrouwbare ondernemer gaat.
De vergunning stelt verder voorwaarden aan de exploitatie van de onderneming. Denk daarbij aan goede administratie, strenge legitimatieplicht, maatregelen ter voorkoming van het witwassen en controle op gebruik van de verhuurauto.

Crimineel
De branche zit niet te wachten op de risico’s dit soort criminele activiteiten met zich meebrengen. ‘Uiteraard willen bonafide ondernemers geen zakendoen met criminelen. Daarnaast willen ze voorkomen dat hun huurauto inbeslaggenomen wordt, als blijkt dat de huurauto gebruikt wordt om strafbare feiten te plegen’, aldus een persbericht van de gemeente Roosendaal.

Tijdens een informatieavond lieten bonafide ondernemers zich uitgebreid informeren door de politie en gemeenten. Ze meldden zich aan om actief mee te denken over nieuwe en uitvoerbare regels.

APV aangepast
In de strijd tegen ondermijnende criminaliteit zijn de Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV’s) van de gemeenten in het politiedistrict De Markiezaten recent aangepast (of worden aangepast).
Daardoor is het mogelijk om een vergunningstelsel voor zogenaamde risicobranches in te stellen. Het gaat om gevoelige branches die criminaliteit faciliteren en/of gebruikt worden voor witwaspraktijken. Gemeenten kunnen op deze manier de goedwillende bedrijven onderscheiden van de kwaadwillende bedrijven. De autoverhuurbranche is de eerste branche waarvoor een vergunningplicht komt.

Raad Roosendaal
De Roosendaalse gemeenteraad heeft eind vorige jaar de aanwijzingsmogelijk van branches opgenomen in de APV. Het benoemen van de specifieke branches is een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders. Het college van B&W in Roosendaal heeft recent autoverhuurbedrijven aan als branche benoemd waarvoor een vergunningplicht gaat gelden. Het is uiteindelijk de burgemeester die deze vergunning verleent.

Foto boven: Met het vergunningstelsel voor autoverhuurbedrijven wil men voorkomen dat niet-bonafide verhuurders aan criminelen auto’s beschikbaar kan stellen met bijvoorbeeld verborgen plekken om spullen te vervoeren. (Foto Politie)

Wanneer: dinsdag 7 juli 2020 @ 20:00
Waar: Carillon Sint Janskerk, Markt

Zomeravond beiaardconcert Zomeravondklokken klinken vanaf de St. Jan. Concert door Joost van Balkom uit Den Bosch. De beiaardconcerten zorgen voor