web analytics

Vanaf dinsdag 30 juli naar het nieuwe Afvalstoffencentrum

Vrijdag 26 juli is het de laatste dag dat de Milieustraat op Borchwerf II open is. Dat is tevens de laatste dag dat ‘de gratis tikken’ op de Saverpas geldig zijn. De nieuwe milieustraat op een kilometer afstand, die Grondstoffencentrum gaat heten, gaat dinsdag 30 juli open. Daar kunnen de tikken van de Saverpas niet meer gebruikt worden.

Langer open
Om mensen in de gelegenheid te stellen hun tikken op te maken, is de milieustraat de laatste dagen open van 08:00 – 19:00 uur. Op maandag is de milieustraat altijd gesloten. Dat gaat ook voor het nieuwe Grondstoffencentrum gelden. Daar zijn de tikken van de pas niet meer geldig; daarom is de verwachting dat het de komende wek extra druk is bij de milieustraat.,

Wortelsteeke
De nieuwe locatie ligt aan de Wortelsteeke. Dat is in het zicht van het grote distributiecentrum van Primark, maar dan aan de andere kant van de Nelson Mandelaweg. Borden wijzen de weg naar het nieuwe terrein. Om daar op te komen is wel de Saverpas nodig, en betalen voor niet-gescheiden afval kan alleen met de pin.

❯ Meer info op website Saver
❯ Grote afbeelding Plattegrond Grondstoffencentrum

Meer gratis
Groot verschil met de huidige milieustraat is, dat veel meer spullen gratis naar het Grondstoffencentrum kunnen worden gebracht. Maar dan moet alles wel gescheiden zijn. Voorbeeld: voor een houten tafel met ijzeren poten moet betaald worden, maar als het hout en de poten apart worden ingeleverd niet. Op de website van Saver staat uitvoerig beschreven wat gratis is en wat niet.

Meer scheiden
Een nieuwe milieustraat was nodig omdat de huidige milieustraat uit zijn jasje is gegroeid. ‘Er is geen ruimte om nog meer afvalstromen te scheiden. En dat is iets wat we graag willen, omdat het beter scheiden zorgt voor meer hergebruik. Daarnaast zorgt het voor veel minder restafval, dat verbrand moet worden. Behalve dat verbranding zorgt voor vernietiging van waardevolle grondstoffen, is het slecht voor het milieu vanwege CO2-uitstoot’, aldus Saver.

Illustratie boven: De plattegrond van het nieuwe Grondstoffencentrum aan de Wortelsteeke op Borchwerf II, dat vanaf dinsdag 30 juli in gebruik is. Aan de gebouwen waar ‘Gereed in november 2019’ bij staat, wordt nu nog gebouwd. Daar komt onder andere De Kringloper in.

Hieronder wat informatie zoals die op de website van Saver is te vinden:

Over ‘tikken’:
‘Op het grondstoffencentrum wordt niet langer met de zogenaamde ‘tikken’ betaald. Afrekenen gaat op basis van het gewicht van het afval. U hoeft alleen voor (grof) restafval en dakleer te betalen. Dit begint altijd met een starttarief van 2 kilogram a € 0,24 (€ 0,48 in totaal dus)’.

Wat kost het?
‘Dat hangt er vanaf hoeveel (grof) restafval en dakleer u brengt. Maar in het algemeen wordt het brengen van afval niet duurder. U kunt juist meer soorten afval scheiden waardoor u minder (grof) restafval overhoudt. En dus minder betaalt. Zo kunt u bijvoorbeeld thuis al producten uit elkaar halen die uit verschillende materialen bestaan. Als u deze gescheiden aanlevert op het grondstoffencentrum, kunt u ze in de gratis route aanbieden en hoeft u dus niet de prijs voor (grof) restafval te betalen. Het systeem is eerlijker: degene die zijn/haar afval scheidt, betaalt minder’.

Restafval en dakleer
‘U hoeft alleen te betalen voor (grof) restafval en dakleer. Dit begint altijd met een starttarief van 2 kilogram a € 0,24 (is dus € 0,48 in totaal). De prijs per volgende kg bedraagt € 0,24. Deze prijs is vastgesteld door de gemeenteraden van Roosendaal en Halderberge’.

Wat is (grof) restafval?

‘Dit is afval dat dermate gemengd, verbonden en/of vuil is, dat het niet gescheiden kan worden. Grof huishoudelijk afval is afkomstig uit de inboedel van uw woning en past door omvang of gewicht niet in de minicontainer of ondergrondse container. Voorbeelden van grof huishoudelijk afval zijn:
stoelen, bankstellen, kasten, tafels, bedden, lattenbodems, tuinmeubilair’.

Wat kost (grof) restafval?
‘Per kilogram betaalt u hiervoor € 0,24. Er wordt echter altijd begonnen met een starttarief van 2 kilogram (€ 0,48). De tarieven zijn vastgesteld door de gemeenteraden van Roosendaal en Halderberge’.

Wat kost dakleer?
‘Per kilogram betaalt u hiervoor € 0,24. Er wordt echter altijd begonnen met een starttarief van 2 kilogram (€ 0,48). De tarieven zijn vastgesteld door de gemeenteraden van Roosendaal en Halderberge.
Een voorbeeld: als u dakleer en dakgrind gemixt aanlevert betaalt u de prijs voor dakleer. Stel dat u 1.060 kg gemixt dakleer en dakgrind aanlevert (waarvan 320 kg dakleer is), dan kost u dit (1.060 x € 0,24 = ) € 254,40. Indien u dit thuis al scheidt en gescheiden aanlevert op het grondstoffencentrum, betaalt u slechts het aantal kg dakleer (320 x € 0,24 =) € 76,80’.