web analytics

Twee Roosendaalse scholen beginnen met de MQ-scan

Ook in Roosendaal wordt de MQ-scan ingevoerd. Als eersten gaan de KPO basisschool Jeroen Bosch en op KPO basisschool Berkenveld (Heerle) er mee aan de slag. Met de MQ-scan kunnen kinderen gerichte bijscholing krijgen op motorisch gebied.

‘De MQ Scan is een wetenschappelijk onderbouwd screening tool die doorm iddel van verkregen inzichten een kwaliteitsimpuls aan het bewegingsonderwijs dient te geven. Zo stellen LO-docenten beweeg professionals binnen het basisschool zichzelf in staat gericht de motoriek onder de jeugd te verbeteren’, aldus Sport Service Noord-Brabant (SSNB), die bij het project betrokken is.

Noodzakelijk
‘Deze groeiende aandacht is een belangrijke en een noodzakelijke ontwikkeling. Cijfers laten zien dat het met de motoriek van de jeugd en jongeren niet goed gaat. Onderzoeken laten zien dat de motoriek een cruciale voorspellende waarde is met betrekking tot de algehele gezondheid. Hierdoor is het thema motorische ontwikkeling onder beleidsmakers en beweegprofessionals binnen de gemeente Roosendaal het afgelopen jaar steeds prominenter op de agenda komen te staan’.

Samenwerking

Ook in de lokale en regionale sport- en preventieakkoorden krijgt monitoring van beweegvaardigheid en overgewicht een belangrijke plek. Met het oog hierop en de aanwezige behoefte onder professionals hebben de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en de MQ Scan de handen in een geslagen.

Met de MQ-scan kunnen professionals binnen één gymles de motoriek van alle kinderen uit een groep in beeld krijgen. Sportcoach Kim Bakker van SSNB zal de test af gaan nemen en de test is onderdeel van het reguliere beweegaanbod (de gymlessen) van de scholen.

❯ Meer informatie op de website Roosendaal Beweegt