web analytics

Toren van Wouw maandenlang in de steigers

De toren van de Lambertuskerk in Wouw staat in de steigers. De toren wordt de komende maanden voor wel 900.000 euro onder handen genomen. Volgens de planning hoopt men eind november klaar te zijn met de restauratie van de toren.

Leien
Er wordt van boven naar beneden gewerkt. Begonnen wordt met het vervangen van de leien op de torenspits. Dat gebeurt door het bedrijf Jobse uit Middelburg, dat eerder al andere delen van de kerk van nieuwe leien voorzag.

Torenspits
Tegelijkertijd worden het torenkruis en de phoenix onder handen genomen. Dat deel van de torenspits is volgens planning eind juli gereed zijn. Het bovenste deel van de 61 meter hoge steiger weer afgebroken. De volgende stap is het voegwerk en wordt een deel van de galmborden op de klokkenzolder vervangen. Ook het torenuurwerk wordt geconroleerd en krijgen de cijfers en wijzers een opknapbeurt.

Nog acties

De kosten van de torenestauratie zijn begroot op 900.000 euro. De overheid neemt daarvan 400.000 euro voor zijn rekening, en de Stichting Behoud Lambertuskerk legt 350.000 bij. Resteert nog een gat van 150.000 euro. Daarvoor worden de komende periode actie op touw gezet.

2,5 miljoen
Met de restauratie van de toren is het nog niet gedaan met de totale restauratie van de kerk. Er staan nog meer opknapwerkzaamheden gepland, waaronder vernieuweing van het dak van het middenschap. In totaal is met de restauratie een bedrag van 2,5 miljoen euro gemoeid.

Kerk in brand, toren opgeblazen
De toren van de Wouwse kerk werd op 27 oktober 1944 door de Duitsers opgeblazen. Een dag na de bevrijding van het dorp, op 29 oktober, werd de kerk in brand geschoten door de terugtrekkende Duitse troepen. Daarna restte er niets dan een puinhoop. In de jaren direct na de oorlog werd de kerk wel herbouwd, maar het gebruikte materiaal was niet van de beste kwaliteit, vandaar dat nu een omvangrijke restauratie nodig is.