web analytics

Tongerlohuys in het teken van de Archeologiedagen (13 okt)

Deze week zijn er weer de landelijke Archeologiedagen. Ook in het Tongerlohuys in Roosendaal wordt er in het verleden gegraven. En wel op zaterdag 13 oktober, vanaf 10:00 uur. Er zijn vondsten te zien uit Roosendaal en Wouw. Zo kunnen bijvoorbeeld originele vuistbijlen uit Midden Paleo en pijlpunten uit Laat Paleo bekeken worden. Ook zijn er heel bijzondere vondsten uit de Steentijd.

Turf
De stad Roosendaal dankt zijn bestaansrecht voor een groot deel aan de turfwinning. Omstreeks 1450 waren vele Roosendalers werkzaam in de turf. Er zijn veel werktuigen gevonden die uit die periode afkomstig zijn. Deze werktuigen, waaronder een echte geconserveerde turfschop, worden op 13 oktober met trots gepresenteerd.

Eigen vondsten
Deskundigen van de vereniging van vrijwilligers in de archeologie (AWN)) geven uitleg bij de gevonden materialen. ‘Zij zijn nieuwsgierig naar jouw eigen (Steentijd)vondsten. Breng ze gerust mee, onze deskundigen beoordelen ze graag’, zo laat het Tongerlohuys weten.

Fietsen en boeken
AWN ontwikkelde ook Cultuur Historische fietsroutes. Er zijn in totaal 5 verschillende routes die tijdens de Archeologiedag gratis te verkrijgen zijn. Ook is er zaterdag 13 oktober een gezellige boekenmarkt van het Historisch Informatie Punt en uiteraard is ook de lopende tentoonstelling ‘Reis door Roosendaal in 750 dingen’ te zien. Het Tongerlohuys is zaterdag 13 oktober extra lang open: van 10:00-17:00 uur.

❯ Website Tongerlohuys

Wanneer: zondag 12 juli 2020 @ 09:30
Waar: Natuurpoort Wouwse Plantage, Schouwenbaan

Landgoedwandeling Een wandeling door het landgoed Wouwse Plantage en het Plantage Centrum waarbij wetenswaardigheden over de gebouwen en de historie