web analytics

Tijden herleven op komende KROS-reünie in Roosendaal

Ooit was Stichting Jongerensociëteit ’t KROS in Roosendaal dé plaats voor jongeren uit Roosendaal en omgeving. Van heinde en ver togen middelbare scholieren naar de boerderij aan de Flintdijk, waar ook een lange stoet aan bands opgetreden heeft. Nu komt er een reünie voor oud-bezoekers en – medewerkers. Vermoedelijk rond mei komend jaar.

Eerst een stukje geschiedenis:
Van 1978 tot 1986 vormde Flintdijk 66 de nieuwe locatie van de Stichting Jongerensociëteit ’t KROS. De vroegere locatie aan de Hofstraat was door de brandweer afgekeurd. De tienmalige wethouder Pierre de Jong had als eigenaar van een oude boerderij aan de vroegere Driehoekstraat de begane grond ter beschikking gesteld aan het KROS.

Vanaf het begin werd het gezien als een duidelijk alternatief voor de Damstraat. Oók was het een duidelijke aanvulling op ‘de Molenstraat’ (‘Duizend Vrezen’ & ‘Petit’). De Sociëteit – gerund door vrijwilligers/medewerkers (tussen de 18 & 24 jaar) liep als een trein! Van heinde en ver kwamen veel middelbare scholieren uit Roosendaal en omgeving naar ’t KROS. Het was dé plaats die garant stond voor veiligheid en vooral gezelligheid!

Te gekke muziek
Oók een plaats waar je ongedwongen kon genieten van te gekke muziek. Naast optredens van The Nits, Rousers, The Scene (met Thé Lau), Poison Ivy, De Veulpoepers & Klein Orkest (o.a. Harrie Jekkers – Oh Oh Den Haag) traden ook vele locale bands op; zoals Silence, Venco & natuurlijk McAnthony (Toon van Dodewaard).

Springleend
Zo geslaagd en druk als de beginjaren waren zo tegenvallend waren de jaren vanaf 1985. Uiteindelijk besloot ’t KROS als gevolg van de teruglopende belangstelling haar deuren eind 1986 te sluiten. In 1996 werd de boerderij waarin het gehuisvest was, definitief gesloopt. Maar de herinnering eraan is springlevend. Dat blijkt wel, nu een vijftal, bestaande uit drie oud- bestuursleden (Marcel Schoones, Roland Vrenken & René Reijnders) en twee oud-bezoekers (Carola & Jos Lambregts) de handen ineen heeft geslagen en het plan heeft opgevat een reünie te organiseren voor álle oud-medewerkers en bezoekers uit die tijd.

Diepe
“We hadden het plan, we waren zelf enthousiast en we hadden een datum, 18 mei 2019. Verder waren we twee weken geleden nog niet. Oók hadden we vooral vraagtekens over hoe groot de belangstelling voor een reünie zou zijn? En omdat het aantal aanmeldingen uiteindelijk bepaalt welke locatie het meest geschikt i, zijn we dus maar ‘gewoon maar in het diepe gesprongen’. Gelijk hebben we een Facebookpagina (en een mailadres) aangemaakt en het bericht via ‘social media’ verspreid”.

Veel reacties
“Nou dat hebben we geweten. Binnen de kortste keren waren de eerste reacties al binnen en werd het bericht volop gedeeld en verspreid. We kregen heel veel positieve reacties; de complimenten aan ons adres dat wij het initiatief hadden genomen maar ook warme herinneringen aan die tijd. En we zagen dat er meteen een olievlek ontstond. Mensen stuurden de link door naar oude bekenden en we zagen overal oproepen om vooral te komen”.

Voor de organisatoren is de reünie nu eigenlijk al een succes. De lol om herinneringen op te halen en weer eens samen iets te organiseren was het eerste succes. De reacties die nu binnenkomen het tweede succes. De reünie zelf moet het volgende succes worden. Oud-bezoekers en oud-medewerkers kunnen daarbij helpen. Door zich aan te melden op krosreunie2019@hotmail.com of via de Facebookpagina “krosreunie2019”. En door andere oud-medewerkers en bezoekers hierop te attenderen.

De definitie datum en locatie worden waarschijnlijk begin 2019 bekend.

❯ Facebookpagina Krosreünie 2019