web analytics

‘Tijd van je leven’ voor ouderen gaat in 2019 verder

Het project ‘Tijd van je leven’, dat op 5 oktober in De Kring de Cultuurprijs Roosendaal in ontvangst kon nemen, gaat ook in 2019 door. Dit project is bedacht door Nieuwe Veste Breda, CultuurCompaan (Roosendaal) en CKB Bergen op Zoom in samenwerking met GGD West-Brabant en de zorginstellingen Elisabeth, Groenhuysen en tanteLouise.

Het project is een reactie op het onderzoek is waaruit blijkt dat eenzaamheid bij ouderen toeneemt; 47% van de ouderen is eenzaam, 11% is ernstig eenzaam. ‘Het is een innovatief concept om met culturele activiteiten de sociale vitaliteit van ouderen te vergroten en eenzaamheid tegen te gaan’, zo wordt het in het plan beschreven.

Informatiebijeenkomsten
In januari en februari 2019 zijn er informatiebijeenkomsten voor ouderen. Ouderen die het leuk vinden om nieuwe mensen te leren kennen, verhalen te vertellen of nieuwe ervaringen op willen doen kunnen deelnemen aan het project “Tijd van je leven”. Iedereen mag deelnemen aan dit bijzondere project. Vrije inloop en deelname is geheel kosteloos Meer informatie opvragen en aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan via de website ‘Tijd van je leven'(zie onderaan)

De informatiebijenkomsten voor ouderen zijn behalve in Roosendaal, ook in Breda, Halderbere en Etten-Leur, want Etten-Leur doet komend jaar ook mee. Op 28 november vinden al kennismakingsgesprekken plaats met kunstenaars die mee willen doen.

Hoe gaat het?
Het project “Tijd van je leven” start met een informatiebijeenkomst waarin meer wordt verteld over de inhoud. Ouderen die enthousiast zijn geworden, kunnen aansluiten bij de ontmoetingsdag waar nader kennis wordt gemaakt met elkaar. Na de ontmoeting volgen de deelnemers kunstworkshops die begeleid worden door kunstenaars. In de workshops wordt op diverse wijze aandacht besteed aan thema’s die in het leven van de deelnemers een belangrijke rol spelen. De workshops worden afgesloten met een gezamenlijke presentatie, verzorgd door de deelnemers en met behulp van de kunstenaars. Gedurende het project wordt er een arts-onderzoeker gekoppeld aan het proces, die breed onderzoek doet naar de effecten van kunst op gezondheid en alle effecten analyseert.
Verzorgingstehuizen, wijkteams, huisartsen, en vrijwilligersorganisaties worden betrokken bij het project.

Kunstenaars
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door enthousiaste kunstenaars. Voor de nieuwe trajecten in 2019 kunnen kunstenaars die ervaring hebben of interesse hebben in het werken met ouderen zich aanmelden. Kunstenaars gaan op locatie in de wijk of een verzorgingshuis aan de slag met de verhalen van ouderen. Op een kunstzinnige wijze worden de verhalen vertaald door gebruik te maken van een of meerdere disciplines, zoals beeld, dans, theater, fotografie, muziek en schrijven. Op woensdag 28 november vinden de kennismakingsgesprekken plaats met de kunstenaars. Aanmelden is mogelijk via www.tijdvanjeleven.com/kunstenaars-gezocht.

❯ Website Tijd van je leven