web analytics

Tiental pioniers op Stadsoevers aan de slag met tiny houses

De toekomstige bewoners van de tiny houses op Tiny Oevers Vlietpark zijn bekend! Na een spannende selectieronde, waarbij kandidaten zich inschreven en hun plannen presenteerden is bekend geworden welk tiental pioniers eind dit jaar zijn eigen tiny house bouwt op Stadsoevers, zo meldt de gemeente Roosendaal.

‘De nieuwe bewoners van Tiny Oevers staan te trappelen om aan het avontuur te beginnen. Ze stappen over van hun reguliere huis of appartement naar een compacte woning met een vloeroppervlak van maximaal 50 m2. Dat past bij hun minimalistische levensstijl. Als je woont met weinig ruimte en spullen, blijft er meer tijd over voor belangrijke, immateriële zaken in het leven. Zoals sporten, erop uit trekken met vrienden, eten met familie en tijd voor jezelf’.

‘Daarnaast zijn dit echte duurzaamheidspioniers; ze willen zo min mogelijk afval produceren, gebruikmaken van tweedehands en biologisch afbreekbare materialen en zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. In de huizenplannen zie je dat terug. Daken vangen regenwater op voor de douche en het toilet, zonnepanelen wekken energie op en de bewoners eten liefst groenten uit hun (collectieve) moestuin’.

Zelfbouw
Sommige bewoners bouwen hun tiny house helemaal zelf en anderen kopen een kant en klare woning. Opvallende voorstellen die op de toelichtingsavond voorbijkwamen zijn een huis dat met de zon mee beweegt om zoveel mogelijk rendement uit de zonnepanelen te halen. Een kaswoning waarvan een groot deel van de woning uit glas bestaat, wat het ‘buiten is binnen gevoel’ versterkt’, aldus de website Stadsoevers.

Samen
De bewoners geven samen vorm aan Tiny Oevers. Ze beslissen met elkaar hoe ze bepaalde zaken geregeld willen hebben. “De maatschappij is steeds meer op ‘ik’ gericht. Dit project houdt in dat we samen iets moois maken. Daar word ik blij van,” aldus een van de toekomstige bewoners. Er zijn ideeën genoeg. Zo kan een gezamenlijke ontmoetingsplek tevens workshopsruimte zijn. Apparaten die iedereen nodig heeft zijn voor collectief gebruik. En bewoners helpen elkaar graag een handje waar nodig.

De tiny house bewoners zijn van verschillende leeftijden en gezinssamenstellingen; singles, koppels, ouder met kinderen Ze dragen graag bij aan een actieve gemeenschap in Tiny Oevers. De tiny house pioniers gaan nu eerst aan de slag om hun plannen verder uit te werken. De sanering van het terrein vindt na de zomer plaats. Daarna komen de eerste voorzieningen voor de bouw van de tiny houses eind dit jaar.

❯ Website Stadsoevers

Foto boven: De uitverkorenen voor Tiny Oevers (foto gemeente/Stadsoevers)