web analytics

Taalpunt Roosendaal helpt mensen met lezen en schrijven

Onderwijswethouder René van Ginderen van Roosendaal heeft donderdagmiddag 10 september in de bibliotheek in Roosendaal bij het Taalpunt Roosendaal meegedaan met een taaloefengroep. Vrijwilligers helpen daar Roosendalers die moeite hebben met lezen en schrijven. De wethouder deed dat omdat het deze week de landelijke week van Lezen en Schrijven is.

1 op de 9
“Eén op de negen inwoners in Nederland en ook in Roosendaal heeft moeite met lezen en schrijven of rekenen. Waarschijnlijk kennen u en ik ze zelf ook. In uw buurt, bij de sportvereniging of op uw werk. Voor deze mensen is het moeilijk om formulieren in te vullen, post te lezen, bedragen op te tellen of te werken met een computer,” aldus René van Ginderen. “Soms durven ze door schaamte vaak geen hulp te vragen. Dat is helemaal niet nodig, want er zijn genoeg mensen en mogelijkheden om te helpen!”

Resultaten
Mensen die deze hulp bieden zijn Kiekie Peijs, manager bij ‘Leven Lang Leren 18+’ en Ingeborg van Boven, programmamaker bij Leven Lang Leren bij Bibliotheek West-Brabant. Zij praatten de wethouder bij over de resultaten die de bibliotheek het afgelopen jaar heeft geboekt na de ondertekening van het Taalakkoord. Ook vertelden zij over hun plannen voor het komend jaar. ‘Met name het bereiken van meer inwoners met Nederlands als moedertaal, die lees- en schrijfproblemen hebben, is een belangrijk aandachtspunt. Dit doen we met verschillende organisaties die iets kunnen betekenen in het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterde inwoners.’

Taalpunt
Een Taalpunt is dé plek waar mensen met een taalvraag terecht kunnen. ‘Bij zo’n taalpunt kunt je informatie krijgen over passende cursussen. Ook kun je er direct oefenen met lezen en schrijven en zijn er taalspreekuren,’ aldus de wethouder.
Het taalpunt in Roosendaal is te vinden in Parrotia (Markt 54A, iedere donderdagmiddag van 14:00-16:30 uur). Deskundige taalvrijwilligers staan daar klaar om samen te kijken naar de taalvraag en het geschikte taalaanbod in de stad. Wie meer wil weten over het Taalpunt, kan 06 34 17 15 bellen.
51.

Op de foto boven: Vlnr wethouder René van Ginderen, Kiekie Peijs en Ingeborg van Boven. (Foto gemeente Roosendaal)