web analytics

Stormkamer onderzoekt in De Kring via talkshow de psychiatrie (3 maart)

De voormalige Roosendalse stadsdichter Leo Lotterman en de Roosendaalse muzikante Liza Waeld zijn dinsdagavond 3 maart twee medewerkenden aan ‘De Salon in Roosendaal’ van Theatergezelschap Stormkamer. In het ongedwongen decor van een cafésetting verkent het toneelgezelschap in de kleine zaal van De Kring middels een talkshow de psychiatrie, met bijzondere gasten en lokale verhalen.

‘Hoe gaan we om met afwijkend gedrag? Wanneer noemen we iemand een filosoof en wanneer psychiatrisch patiënt? En waarom houden we zo van normaal?’ In maart reist theatergezelschap Stormkamer langs vijf Brabantse theaters met de talkshow De Salon: waan of werkelijkheid? Hierin onderzoekt regisseur Hanna van Mourik Broekman psychiatrie en afwijkend gedrag. Roosendaal is de eerste van die vijf plaatsen.

Stormkamer
Theatergezelschap Stormkamer staat bekend om ontmoetingen buiten het rode pluche op het snijvlak van theater en maatschappij. In één arena worden verschillende opvattingen samengebracht. In deze reeks Salons gaat Hanna in dialoog aan met inspirerende gasten uit de omgeving Roosendaal en het publiek over solidariteit en inclusie in de mentale gezondheidszorg. ‘Psychiatrie kan benaderd worden vanuit individuen die uit balans zijn, maar misschien is onze samenleving juist uit balans’. Live muziek, performances en kunst omlijsten de gesprekken.

Hoofdgast
Hoofdgast van de Salon is Ad van Rijen. Ad werkt al 20 jaar in de gezondheidszorg met name op het vlak van verstandelijk gehandicaptenzorg. Hij is op het moment bestuurder bij sociaal werk organisatie WijZijn Traverse Groep en is daarnaast bestuursvoorzitter van het van Dementienetwerk West-Brabant en bestuurder bij Sociaal Werk Nederland.

Ad: ‘Mensen ontwikkelen zich spiegelend aan de ander. Diversiteit in onze samenleving maakt dat we brede ervaringen op mogen doen die ons iets leren over wie we zijn. Helaas zijn intuïtie en gevoel in onze maatschappij ondergeschikt aan de ratio, die onze omgang met elkaar dicteert.’

Andere gasten
Van Rijen laat het publiek kennis met onder andere psychiater Carolina Sissingh, die vanuit nieuwsgierigheid naar waarom mensen ziek worden, geneeskunde ging studeren, en Najib El Allouchi, financieel adviseur sociaal domein bij de gemeente en bestuurder en woordvoerder voor een moskee. Najib wil een tolerantieprogramma opzetten voor jongeren om meer begrip te creëren voor mensen die ‘anders’ zijn. Daarnaast zingt de Roosendaalse muzikante Liza de Bruijn onder de naam Liza Weald twee dromerige folkliedjes liedjes met teksten over samenkomen en verbinden en draagt voormalig stadsdichter van Roosendaal, Leo Lotterman, gedichten voor. Lotterman schreef als journalist bijna 30 jaar lang over de openbare gezondheidszorg.

Kaarten
De Salon in Roosendaal vindt plaats op dinsdag 3 maart om 20.15 in De Kring aan de Kerkstraat 1. Kaarten kosten € 12,50 en kunnen worden besteld via www.dekringroosendaal.nl.

Na Roosendaal reist De Salon: waan of werkelijkheid? nog verder naar Theaters Tilburg op dinsdag 10 maart, Pand P in Eindhoven op woensdag 18 maart, Chassé Theater in Breda op woensdag 25 maart en eindigt in Het Speelhuis in Helmond op dinsdag 31 maart.