web analytics

Stemmen voor de Cultuurprijs 2018-2019

Het Roosendaalse publiek kan van maandag 26 augustus tot en met maandag 9 september stemmen voor de Cultuurprijs Roosendaal 2018-2019 en de Jongerenprijs 2018-2019. Genomineerd door de jury zijn De Witte Roos, Kunsten onder 1 dak, Onderling Kunstgenot, Theaterwerkplaats Tiuri en Toni Raats.

Voor de jongerenprijs zijn Het Dansatelier en HIP genomineerd. De Cultuurprijs Roosendaal is mede mogelijk gemaakt door CultuurCompaan en de Gemeente Roosendaal.

Bijzonder jaar
Het was volgens de jury een bijzonder cultureel jaar, waarin onder andere 750 jaar Roosendaal werd gevierd. ‘Het stond bol van de activiteiten in de stad en ook in de andere kernen viel er op cultureel vlak veel te beleven’, aldus de jury.
Stemmen kan via:
❯ Website Cultuurprijs Roosendaal – stemmen

Feestelijke prijsuitreiking
De winnaars worden bekend gemaakt op een feestelijke avond op vrijdag 13 september vanaf 19:30 uur in De Kring in Roosendaal. Daar worden dasn ook de prijzen uitgereikt. De toegang is gratis, maar er moet wel een kaart worden gereseveerd. Dat kan ❯ HIER

Nominaties Cultuurprijs Roosendaal 2018 – 2019

Kunsten onder 1 dak
Kunsten onder 1 dak bundelt alle disciplines van de beeldende kunst. Het geeft kunstenaars in de gemeente een terugkerend platform en daarmee perspectief want het is niet aan alle kunstenaars gegeven om te kunnen exposeren. Er is ruimte voor zowel de beginnende als de gevorderde kunstenaars.

Het oordeel van de jury
Kunst leeft alleen als het beleefd kan worden door anderen. Dat heeft Kunsten onder 1 dak maar weer eens bewezen. Deze vierde editie viel samen met het 750-jarig bestaan van Roosendaal. Het was fantastisch om al die verschillende disciplines van de beeldende kunst bij elkaar te zien. De prachtige locatie én de inzet van de betrokkenen maakten dit een meer dan geslaagd evenement. De diversiteit en kwaliteit was overweldigend. Om al deze redenen besloten we Kunsten onder 1 dak te nomineren voor de Cultuurprijs Roosendaal.

De Witte Roos
Deze rederijkerskamer neemt al 25 jaar het voortouw in Roosendaal. Ze organiseren bijeenkomsten, literaire ontmoetingen en literaire avonden. Soms laat het publiek het op die bijeenkomsten afweten, soms puilt de zaal uit. Het tekent de vastberadenheid en enthousiasme van deze club dat ze nog steeds bestaat. Door hun activiteiten laten ze elke keer opnieuw de waarde zien die literatuur heeft voor onze maatschappij en dat het lezen van literatuur zoveel schoonheid kan brengen in een mensenleven. Voor hun activiteiten zoeken ze vaak de samenwerking op met de twee andere literaire pijlers in Roosendaal: de bibliotheek en boekhandel Het Verboden Rijk.

Het oordeel van de jury
Zonder De Witte Roos had Roosendaal nooit in levende lijve schrijvers kunnen ontmoeten. In dit jubileumjaar heeft deze club flink uitgepakt. De literaire stichting heeft voor Roosendaal de literatuur levend gehouden. Dat is niet onbelangrijk, want zonder literatuur had onze samenleving er anders uitgezien. Cultuur verbindt mensen. De Witte Roos verbindt literatuur en mensen. Daarom nomineren wij De Witte Roos voor de Cultuurprijs Roosendaal.

Onderling Kunstgenot
De amateurtoneelvereniging Onderling Kunstgenot is sinds 1919 actief in het Nispense verenigingsleven. Naast de jaarlijkse uitvoeringen zijn ze ook te zien tijdens het TOL-spektakel ,het eenakterfestival en op de braderie van Nispen. Elke dinsdagavond wordt er serieus en met plezier gerepeteerd in Zaal Verhoeven. Het 100-jarig bestaan werd begin dit jaar gevierd met een eigentijds sprookje voor volwassenen.

Het oordeel van de jury
De originaliteit van het stuk, de interactie met het publiek en de geheime theaterlocatie zorgen voor een plezierige ervaring. Het is bijzonder knap om al een eeuw kunstgenot te brengen. De jubileumvoorstelling toonde maar weer eens het waarom: enthousiaste spelers, een enthousiast stuk, een enthousiast publiek. En dat al honderd jaar lang. Een sprookjesachtige nominatie voor de Cultuurprijs Roosendaal is hier op zijn plaats.

Toni Raats
Toni is de stadsbeiaardier van Roosendaal. Hij zoekt vaak de samenwerking op en weet van elk muziekstuk iets bijzonders te maken. Als hij ‘zijn’ carillon bespeelt, zit hij verscholen, hoog in de toren van de St. Jan maar is ondanks dat toch zichtbaar voor de hele stad. De vorige stadsdichter wijdde ooit een gedicht aan hem wat hij direct op carillonmuziek zette en speelde.

Het carillon in de St. Jan
En dan ineens
is er dat tikje op de schouder
van de eerste klank,
een zucht van licht
gaat door de straten
en de binnenstad lacht,
niet uitbundig, maar zacht

Het oordeel van de jury
Toni Raats is als zijn carillon: altijd in voor een sprankelende toon. Hij gaat niet naar zijn carillon toe, hij brengt het carillon naar de stad en maakt het tot meer dan een instrument dat af en toe over de daken klinkt. Hij heeft het carillon uit de betrekkelijke anonimiteit gehaald door anderen uit te dagen en samenwerkingen aan te gaan met koren, muziekgroepen en solisten. Zijn rol in het spektakelstuk “Kijk ons… “ was daarvan een logisch gevolg en daarmee een schot in de roos. Door zijn inzet beschouwen wij hem als een voorbeeldpersoon voor iedereen die zijn of haar steentje wil bijdragen aan de kunst en cultuur in en rondom
Roosendaal. Kortom: onze stadsbeiaardier is een nominatie voor de Cultuurprijs Roosendaal waardig.

Tiuri
In oktober 2003 startte Theaterwerkplaats Tiuri in Breda met het aanbieden van theateractiviteiten aan mensen met een verstandelijke beperking. In 2009 opende de vestiging in Roosendaal. Tiuri groeide uit tot een bijzondere en succesvolle organisatie die een brede waaier aan theateractiviteiten organiseert. Dit gebeurt onder leiding van professioneel geschoolde theatermakers, artiestenbegeleiders en docenten. Aan het begin van de zomer waren ze te zien in theater De Kring met het stuk No Bodies.

Het oordeel van de jury
Ontroerend mooi was de voorstelling. Spannend ook. De jubileumvoorstelling van deze groep spelers is het enige goede antwoord op de vraag waarom Tiuri zo bijzonder is. De inclusieve samenleving in topvorm. Met veel respect is een voorstelling op maat gemaakt voor deze spelers, die door hun authenticiteit honderd procent overtuigden. Een diepe buiging en een nominatie voor de Cultuurprijs Roosendaal.

Jongerenprijs Roosendaal 2018 – 2019

Het Dansatelier
Deze Roosendaalse balletschool is gespecialiseerd in kinderdans, klassiek ballet, moderne dans, moderne jazz dans en spitzen. Tijdens de lessen wordt veel aandacht besteed aan danstechniek, muzikaliteit en creativiteit. Naast de danscursussen heeft Het Dansatelier een danswerkplaats bestaande uit de moderne dansgroep "Qoqo" (jongeren/volwassenen) en het "Talententraject", waaronder de groepen Voorselectie, Mooii en Blink vallen.

Het oordeel van de jury
De bijdrage aan de jongerenherdenking in de vorm van de voorstelling Contrast voegde iets toe aan dit toch al indrukwekkende evenement. Ze schetsten een beeld van meisjes in de oorlog en meisjes van nu. Door de ingetogen dansmoves van de danseressen en de choreografie van Kristel van Meer wisten ze het publiek te raken. Een mooie prestatie die beloond wordt met deze nominatie voor de Jongerenprijs.

HIP
HIP is een mega-energieke, jonge, 10-koppige band die een combinatie speelt van funk soul, jazz, ska en pop.

Het oordeel van de jury
Een swingende formatie van 10 hongerige jonge talenten die de laatste jaren flink aan de weg timmert in concerten en evenementen in en rond Roosendaal. Niet zomaar een feestband: er wordt serieus muziek gemaakt met ruimte voor improvisatie. Ze zorgen voor leven in de brouwerij en zijn kwalitatief goed. Een nominatie voor de Jongerenprijs is dan ook zeer op zijn plaats.

Volg de Cultuurprijs Roosendaal op Facebook en Instagram via
❯ Cultuurprijs Roosendaal op Facebook
❯ Cultuurprijs Roosendaal op Instagram