web analytics

Stemmen voor de Cultuurprijs 2017 t/m 24 sept

Tot en met 24 september kan via de website cultuurprijsroosendaal.nl gestemd worden voor de Roosendaalse Cultuurprijs 2017. Er zijn vijf genomineerden: Aad Meijer, Benjamin Scheltema , Openluchttheater Nispen, Openluchttheater Vruwenhof en The Loods Graffiti Hall of Fame. Bij de Jongeren cultuurprijs is er keus uit twee genomineerden: de cast van Hofplein Theater en The Dutch Bears.

100cultuurprijsDe bekendmaking en prijsuitreiking is vrijdagavond 13 oktober in de grogte zaal van Schouwburg De Kring. Het programma begint om 20:00 uur.

Voor de ‘Rabobank Cultuurprijs Gemeente Roosendaal’zoals de prijs officieel heet, komen personen, verenigingen of instellingen in aanmerking, die op cultureel of artistiek vlak een bijzondere prestatie met een ruime lokale herkenning in of voor Roosendaal leveren. Doelstelling is om uit een zo groot mogelijk cultuurveld genomineerden te kiezen waaruit uiteindelijk de winnaar van de Rabobank Cultuurprijs Roosendaal wordt gekozen. Daarnaast is er de JongerenCultuurprijs, een aanmoedigingsprijs.

Uit het juryrapport:

Aad Meijer
100cultuurprijsFotograaf Aad Meijer is een begrip in Roosendaal. Maar er is meer! Aad is actief in tekst en beeld: fotografie, schrijven, tekenen, cartoons, educatie, zeefdruk. Hij gaat volop samenwerkingen aan, zoals o.a. Stadsnomaden en Het Beeldcollectief West Brabant. De fotografie van Aad Meijer richt zich op de rol van het beeld in de hedendaagse samenleving. Hij streeft naar het samenspel van inzicht, relativiteit, techniek, creativiteit en schoonheid om een verhaal binnen een kader te vertellen en zo een antwoord te geven dat zo helder is dat het duidelijker is dan de vraag van de opdrachtgever. De jury waardeert het hele oeuvre van Aad Meijer: veelzijdig, van hoge kwaliteit en onderscheidend!
❯Website Aad Meijer

Galerie Benjamin Scheltema
100cultuurprijsDeze beeldend kunstenaar toont lef! In september 2016 opende Benjamin Scheltema zijn galerie in de Molenstraat 57 en daarmee biedt hij een ontmoetingsplaats voor bijzondere, smaakvolle en vernieuwende exposities van diverse kunstenaars.
Benjamin heeft zich in korte tijd ontwikkeld als kunstenaar, laat zich qua beeldtaal en kleurgebruik inspireren door Cobra en ontleent zijn onderwerpen aan het alledaagse. Hij ziet mogelijkheden in verrassende nieuwe initiatieven en in samenwerkingen binnen en buiten Roosendaal, zoals o.a. met The Graffiti Loods en Poppodium gebouw-T. Benjamin is als kunstenaar steeds in beweging! Galerie Benjamin Scheltema, een aanwinst voor Roosendaal.
❯ Website Galerie Benjamin Scheltema.nl

Openluchttheater Nispen
100cultuurprijsHet podium voor cultuur in Nispen! “Een theater, ook voor jou” luidt de slogan.
De jury heeft bewondering voor de samenwerking van de Nispenaren waardoor er een openluchttheater met als bijzondere eyecatcher de mozaïekbank gerealiseerd is. Het programma staat als een huis. Er is een grote diversiteit aan culturele activiteiten. Een platform voor velen, voor jong en oud, muziek, dans, theater, uit Nispen, Roosendaal, Essen, een theater ook voor jou! Dit is met recht een nominatie waard!
❯ Website Openluchttheater Nispen

Openluchttheater Vrouwenhof
100cultuurprijsHet was de afgelopen jaren heel stil geworden in het openluchttheater. En nu is het weer een bruisend middelpunt in het Vrouwenhof. De jury spreekt waardering uit voor het initiatief van het bestuur en de vrijwilligers om nieuw sprankelend leven in het theater te blazen, het is een succes voor kinderen én volwassenen. Het is toegankelijk, laagdrempelig, veelzijdig, kortom: wat een aanwinst voor het Roosendaalse culturele leven!
❯ Website Openluchttheater Vrouwenhof

The Loods Graffiti Hall of Fame
100cultuurprijsElke woensdag is er een centraal ontmoetingspunt voor graffitikunstenaars, een plek om te experimenteren, een creatieve broedplaats. En in juli 2017 was er het spektakel ”de Graffiti Jam” waar kunstenaars zich konden uitleven. Prachtig om te zien hoe er spontane en enthousiaste samenwerking aangegaan wordt met andere culturele disciplines. DJ’s, carnavalsverenigingen, fotografen zijn welkom en The Loods heeft bijzondere projecten gerealiseerd: de tunnel in de Burgemeester Freijterslaan en het voetgangerstunneltje op de Kade. Dit vernieuwende, baanbrekende initiatief van Remco van den Beemd, Dave Williamson en Robbe Baartmans verdient met recht een nominatie!

❯ Stemmen voor de Cultuurprijs


Jongeren Cultuurprijs:

Cast van Hofplein Theater
100cultuurprijs
“Dromen of wat we nog niet wisten”
In één woord indrukwekkend, was het oordeel van de bezoekers en de jury over dit toneelspel in mei 2017 op locaties waar een Stolperstein herinnert aan wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. Lopend door de stad waren er op locaties verschillende scènes die geïnspireerd zijn door waargebeurde Roosendaalse verhalen, met tot slot de vreugde van de bevrijding op de Kade bij de Polar Bear. Het was een interactief proces van alle spelers en regisseurs samen. Moeilijke thematiek door de jongeren zelf verwerkt, goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de locaties, zeer geconcentreerd spel in steeds wisselende omstandigheden. Het zet je aan tot denken…

Project van the Dutch Bears
100cultuurprijsThe Dutch Bears: Lars de Graaf, Casper van Loon, Daan Breugelmans en Anthony Huijbregts hebben de bevrijdingstocht van The Polar Bears te voet afgelegd en er een indrukwekkende oorlogsdocumentaire over gemaakt. Het was een veelomvattend project: onderzoek, interviews, de tocht van Mol in België naar Roosendaal, regisseren, presenteren, filmen en monteren tot een indrukwekkende documentaire. De combinatie van oude en nieuwe beelden maakt de documentaire dynamisch en indrukwekkend. Een aanwinst voor het cultureel erfgoed, een nominatie waard!

❯ Stemmen voor de Jongeren Cultuurprijs