web analytics

Speciale controles in regio waaronder in Roosendaal

De politie heeft dinsdag 6 april in samenwerking met een aantal andere instanties in West-Brabant, waaronder in Roosendaal, speciale acties gehouden die vooral bedoeld zijn om criminelen uit de anonimiteit te halen en om informatie in te winnen. De officiële naam is ‘integrale conrole’, maar in de volksmond spreekt men ook wel van ‘patseraanpak’.

Samenwerking
De controles waren in samenwerking met Belastingdienst, verschillende gemeenten, OM en de Marechaussee. Deze overheidsdiensten sloegen de handen in een om in Woensdrecht, Moerdijk, Bergen op Zoom, Roosendaal, Halderberge, Steenbergen en Rucphen controles te houden. Daarbij werden voertuigen aan de kant gezet en gecontroleerd. Er werd met ANPR-auto’s rondgereden die kentekens herkennen en interessante voertuigen werden staande gehouden.

Informatie inwinnen
Tijdens de controle stond informatie inwinnen centraal, ook werd gekeken naar mogelijk crimineel verkregen vermogen. ‘Met de actie worden criminelen uit de anonimiteit gehaald en de informatie die wordt verzamelt kan op een later moment worden gebruikt’, licht de politie toe. ‘Naast een berg aan informatie vorderde de Belastingdienst ruim 35.000 euro bij verschillende bestuurders en werden er een tiental bekeuringen voor verschillende verkeersfeiten uitgedeeld’.

Criminele activiteiten
uto’s, dure kleding en een opzichtige levensstijl kunnen mogelijk afkomstig zijn uit criminele activiteiten. Dan is iemand al gauw verdacht van witwassen. Daarom controleerden we op dit onverklaarbaar vermogen’.

Afpakken
‘Het afpakken van met strafbare feiten verkregen vermogen is een belangrijk onderdeel in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit. Veel delicten zijn gericht op geldelijk gewin. Geld is de drijfveer, het motief en de opbrengst van nagenoeg alle criminaliteit. Door vermogen af te pakken wordt duidelijk dat misdaad niet loont. Bovendien voorkomt het dat criminele winsten worden geherinvesteerd. Daarom werken onder meer de politie, gemeenten, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie tijdens deze controles samen. Partners maken zich samen sterk om onzichtbare georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Door informatie op te halen en te delen in een integrale aanpak, zowel via de strafrechtelijke, fiscale en bestuurlijke weg’.

Hulp van burgers
Bij deze strijd roept de politie ook de hulp in van burgers. ‘Melden van verdachte zaken kan altijd via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan 0800-7000. Of via een tipformulier op www.meldmisdaadanoniem.nl’, zo roept de politie op.