web analytics

Slimme toepassingen in binnenstad Roosendaal door ‘Living’ Lab

Wethouder Cees Lok van Roosendaal opent op 1 november het zogeheten ‘Living Lab’ van Roosendaal. Dat ‘living lab’ is de binnenstad, waar de gemeente met een aaltal partners slimme innovaties in de praktijk test.

In de binnenstad zijn onder andere geluidssensoren geplaatst, waarmee bij calamiteiten het licht van kleur verandert, om de sociale veiligheid te vergroten. Deze geluidssensoren spelen een belangrijke rol bij de dynamische lichtscenario’s, die het licht laten reageren op de aanwezigheid van mensen en de beweging op de Nieuwe Markt.

De prullenbaksensoren leveren data die aangeeft of de ophaalroutes afgestemd kunnen worden op de behoefte, om daarmee een efficiëntere inzet te realiseren. Met de luchtkwa-
liteitsmeting wil de gemeente Roosendaal enerzijds de sensor verbeteren en anderzijds inzage krijgen in de luchtkwaliteit van de binnenstad. ‘Levert de aanpassing van de huidige verkeersfrequentie naar de aanpassing van de Cityring een beter klimaat op of is het zinvol om fijnstof af te vangen? In het Living Lab wordt het getest, geëvalueerd en worden in onderling overleg tussen desamenwerkingspartners verdere innovaties uitgerold’aldus de gemeente.

Op woensdagavond 1 november worden de opzet en de eerste ontwikkelingen gedemonstreerd. Onder andere wordt getoond hoe de sensoren en de data die dit oplevert, in een website wordt gevisualiseerd
voor de gebruikers én de effecten van de aangebrachte sensoren getoond. De opening is in Brasserie ‘Paviljoen aan de Nieuwe Markt.

Programma:
19:00 – 19:10 uur: Welkomstwoord wethouder Lok. Waar komen we vandaan, wat hebben we gedaan en wat zijn onze verdere ambities?
19:15 – 19:25 uur: Wat krijgen we te zien (Marc Stroom) – Toelichting op het licht en de sensoren. Waar gaan we mee verder?
19:30 – 19:50 uur: Live tonen van de resultaten (I-sago, Luxlab, Ziut) Visualisatie/dashboard van de Nieuwe Markt en een livedemonstratie van de werking
19:50 – 20:00 uur: Vragen en afsluiting