web analytics

Ruim 500 kunstwerken van gemeente Roosendaal naar online-veiling

In samenwerking met online veilinghuis Veilet brengt de gemeente Roosendaal begin september ruim 500 kunstwerken uit de gemeentelijke kunstcollectie onder de hamer. Het gaat daarbij voornamelijk om schilderijen, tekeningen en grafische kunstwerken zoals etsen, waaraan de gemeente geen passende expositiemogelijkheid meer kan bieden. Een aantal items dat de gemeente graag behoudt, is geschonken aan het Tongerlohuys.

Gedurende de tweede helft van de 20e eeuw verzamelde de gemeente Roosendaal een kunstcollectie met werk van – vooral – hedendaagse kunstenaars. Een deel daarvan brachten de kunstenaars destijds zelf in via de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Mede door de aanstaande renovatie van het stadskantoor is er niet genoeg ruimte om alle kunstwerken een passende plaats te geven.

Tongerlohuys

Daarom heeft de gemeente uit de opgebouwde collectie een aantal kunstwerken aangewezen die het wil behouden. Deze selectie legt een nadruk op kunstenaars en kunstwerken met een binding met Roosendaal.
De gemeente ontzamelt de kunst die ze niet behoudt. Om deze reden is gedurende de afgelopen maanden contact gezocht over de overname van kunstwerken met de betreffende kunstenaars en diverse overheidsinstellingen. Dit resulteerde voor Museum Het Tongerlohuys in Roosendaal in een schenking met kunst van regionale kunstenaars.

Veiling
Met de veiling van de resterende kunstwerken is het nu voor iedereen mogelijk om een werk uit de gemeentelijke collectie aan te schaffen. De veiling zal plaatsvinden in twee rondes via de site van veilinghuis Veilet: https://www.veilingenvankunst.nl. Een preview van de te veilen stukken is te zien via deze link: https://www.veilingenvankunst.nl/auction/preview/469

De eerste veilingronde, met onder andere een collectie van P.Oosterbos, begint op zondag 1 september om 20.00 en loopt af op zondag 8 september om 20.00. De meeste items beginnen met een startbod van 5 euro. Een bod is exclusief veiling- en verzendkosten. De veilingkosten bedragen € 12,50 per kunstwerk. Voor verzending van ingelijst werk komt hier nog € 35,- per kunstwerk bij; voor niet ingelijst werk € 14,50 per kunstwerk.

De tweede ronde begint op zondag 8 september om 20.00 tot zondag 15 september om 20.00. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan de aanschaf van een nieuw kunstwerk voor het nieuwe HUIS van Roosendaal.