web analytics

Roosendaalse bierbrouwers op HapStap in pinksterweekend

Tijdens het culinair evenement HapStap in het Pinksterweekend op de Markt in Roosendaal, brouwen drie Roosendaalse bierbrouwers live hun bier en vertellen ze belangstellenden alles over het brouwproces. Dat bier is dan over een week of acht te proeven. Maar op HapStap slaan natuurlijk wel andere bieren klaar.

Dat willen ze tijdens HapSnap vanuit café de Sjoes laten proeven en beleven. Er kan dan een bierpallet van drie proefglaasjes genuttigd worden. Het Roosendaalse HapStap-fetival is zaterdag 3 en zondag 4 juni van 14:00 – 22:00 uur en maandag 5 juni van 14:00 – 20 uur.

In 2006 presenteerde amateurbrouwer Peter Broos tijdens een proeverij van het Roosendaals Biergilde de leden een door hem thuis gebrouwen bier. Datt bier beviel de lokale proevers zo goed, dat ze dat met HapStap 2006 op de markt hebben gebracht onder de naam ‘Arnulfus Tripel’.

Meer speciaalbieren van Arnulfus volgden snel. Dit is ook de sterke verwachting van nieuwe lokale bieren van brouwerij Laveloos en brouwerij Hart4bier die met HapStap ten doop worden gehouden. De drie brouwers zijn allen jarenlang lid van het Roosendaals Biergilde in speciaal-biercafé de Sjoes.

Roosendaals Biergilde
Het Roosendaals Biergilde heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Naast het vergaren en delen van specifieke bierkennis, zijn daarnaast zes leden zich gaan toeleggen op de kennis van het brouwproces. En niet zonder resultaat. Na het regelmatig thuis annexeren van de keuken en/of de badkamer om een speciaalbier te bereiden, hebben de brouwers bij een succesvol smakelijk gerstenat professionele apparatuur aangeschaft of zijn ze in gesprek gegaan met een regionale bierbrouwer om het volume te vergroten.

Laveloos
Sinds 2012 zijn vijf Roosendaalse vrienden al actief als brouwerij Laveloos. Wat begon als een leuk ‘thuisbrouwbierpakket’, is uitgegroeid tot een aantal serieuze hobbybieren, waarvan de eerste grote batch voor het speciaalbier Sikker was gereserveerd. Onlangs werd deze IPA goed ontvangen tijdens de introductie in biercafé de Sjoes.

Het fruitige en bittere bier stond al snel op de lokale bierkaarten en in de schappen van verschillende drankenhandelaars. Met succes werd maar liefst 2000 liter gebrouwen, dat snel de weg naar de afnemers vond. De komende periode gaan van deze heren meer bieren het publieke daglicht zien, waaronder een pils, een van de moeilijkst te brouwen biervarianten. Fraaie biernamen als Kachel, Hangover en Droppie zullen de hedendaagse liefhebber gegarandeerd tot de verbeelding spreken.

Hart4Bier
Nadat in 1940 de laatste bierbrouwerij “De Driehoek” zijn deuren had gesloten, is er lang tijd geen brouwerij meer geweest in Roosendaal. Sinds 2014 is er weer een kleinschalige huisbrouwerij aanwezig, die zich toelegt op de productie van speciaalbier met de aandacht en interesse van de natuurlijke grondstoffen in het bier. Hierdoor heeft elk bier een unieke maar bovenal bijzondere smaak.

Brouwer Maurice Hermans wil het Roosendaalse publiek kennis laten maken met de niet-standaard smaken op het gebied van bier, door het brouwen van eigen unieke receptuur en toch door klein en ambachtelijk te blijven.

Het speciaalbierenassortiment bestaat onder andere uit de Jumelage, een American Pale Ale en geregeld een experiment van een onbekendere bierstijl. Deze producten zijn op enkele bijzonder bierlocaties verkrijgbaar.

Zeer Stoute Arnulfus
In 2016 bestond Arnulfus Bier, een onderdeel van Cerevisiam Bibat, officieel tien jaar. Dat was voor de vier mannen weer een goede reden om een nieuw speciaalbier te lanceren. Dit keer een zwaar degustatiebier: een imperial stout. Onlangs hebben de leden van het Roosendaals Biergilde tijdens een blindproefavond verschillende thuis gebrouwen creaties geproefd. Het winnende en smakelijke resultaat is in groot volume gebrouwen en onder de naam Zeer Stoute Arnulfus tijdens HapStap te proeven.