web analytics

Roosendaal Danst! op 1,5 meter: beperking, maar geen onmogelijkheid

Stichting Roosendaal Danst! maakt donderdag 14 mei in de binnenstad van Roosendaal opnamen voor een videoproductie over dansen op 1,5 meter afstand. ‘Op die manier leveren wij een bijdrage aan de 1,5 meter maatschappij, door dit gegeven als uitdaging te gebruiken bij de productie van een korte videofilm’, aldus Stichting Roosendaal Danst, dat de beperking van 1,5 meter cultuur niet als een onmogelijkheid beschouwt, maar als een creatieve uitdaging in de maatschappij van het komend jaar.

De opnamen zijn donderdag 14 mei tussen 13:00 – 15:00 uur en 16:00 – 18:00 uur op locatie in de Raadhuisstraat, Markt en Nieuwe Markt. De video is bedoeld als een opstap naar activiteiten die in september gepland zijn, tijdens het jaarlijks festivival in september van Roosendaal Danst! in De Kring en in openbare ruimtes. ‘Natuurlijk is alles afhankelijk van de ontwikkeling van het virus. Maar onss dansvirus houden we echter warm!’, zegt Roosendaal Danst!

Onderzoek
Jacques van Meel, artistiek leider van Roosendaal Danst! heeft onderzoek gedaan naar dans op 1,5 meter afstand. ‘Dans is een kunstvorm waarbij tijd, kracht en ruimte door middel van het lichaam, expressie en vorm geeft aan de menselijke emotie en de omgeving. De inbreuk op 1,5 meter afstand in de dans zelf is enorm’. Het korte onderzoek ging over de mogelijkheden die overblijven als de dansers elkaar niet aan mogen aanraken, elkaar toch moeten inspireren en ook afstand moeten houden tot het publiek.

Uitdaging
‘Dansen in de winkelstraten van de binnenstad waarbij de richtlijnen rondom de 1,5 meter cultuur gerespecteerd moeten blijven, is een uitdaging. Ook het ontbreken van de energie van het winkelend publiek, alsmede de sfeer van de terrasbezoeker, inspireerde tot een korte video. Zo wil de danskunst een bijdrage leveren aan de nieuwe leefbaarheid van de binnenstad, maar tevens dit onderzoek zien als een eigen uitdaging en verkenning’.

Hoe?

Vragen die opdoemen zijn: Hoe kun je dans voelen en beleven als performers geen gebruik maken van een ‘dichtbij-situatie’ en interactie met publiek? Hoe gaat toekomstig publiek hierop reageren op de 1,5 meter handhaving? Met name de kinderen en jongeren zijn gewend om ‘samen en dichtbij’ met elkaar om te gaan.

Ontlading
‘De ‘social distance’ beïnvloedt niet alleen het ruimtelijke aspect van de dans, maar ook het ritme en de energie. Juist dicht bij elkaar dansen op hetzelfde ritme geeft een erg stimulerend en positief gevoel. Niet alleen met carnaval, maar ook bij festivals dagen dansers en muzikanten het publiek uit om in een ‘flow’ te bewegen. Dit geeft ontlading, uiting aan persoonlijke emotie en ook mogelijkheden om te genieten van de verhalen van de kunstenaars.

Videoproductie
Videoproductie onder de vleugels van de Stichting Roosendaal Danst! (Met dank aan Cultuur Verbindt Roosendaal)
Artistiek concept en productie: Jacques Van Meel
Dansers en creators: Melany van der Steen, Martijn Weber, Emma van de Klundert, Maud Braspenning, Kristel van Meer (Dansatelier Roosendaal)
Video-opnamen/editing: Freek Boers
Logo T-shirts: Annelies Bekkering