web analytics

Roosendaal Danst! 2018 wordt een bijzondere editie

Water/transport, religie en gender zijn drie belangrijke thema’s uit de Roosendaalse geschiedenis. Deze drie thema’s komen veelvuldig voor in de vijfde editie van ‘Roosendaal Danst!’ dat van 20 t/m 30 september in de stad wordt gehouden. Drie Roosendaal Danst!-ambassadeurs creëerden verbindingen in relatie tot hun eigen cultuur en omgeving. Het mondt uit in het thema ‘Roosendaal One World’ en sluit aan bij het feestjaar Roosendaal 750.

Die ambassadeurs zijn Aly Moreiro/Brazilië, Rahul Bhat/India en Viko Andy Rindarsyah/Indonesië, die we kennen van de afgelopen drie edities van Roosendaal Danst! en die nog steeds een warme band met Roosendaal hebben. Op diverse plekken zullen ze hun werk tonen, soms ook in directe samenwerking met andere professionele danskunstenaars, bijvoorbeeld met de in Roosendaal woonachtige Melany van der Steen en Martijn Weber.

Roosendaal 750
‘Elk jaar proberen we ‘Dans’ breder en met meer vernieuwing op de kaart van Roosendaal te zetten. Dit jaar is een bijzondere editie omdat we de handen in elkaar hebben geslagen met Stichting Roosendaal 750. Hierdoor kunnen we een bijdrage leveren aan dit gedenkwaardige jaar doormiddel van een bijzonder dansproject met de titel ‘Roosendaal, One World’ onder artistieke leiding van choreograaf/theatermaker Jacques van Meel’, licht Roosendaals Danst! toe.

Optredens Aly, Viko en Rahul
– vrijdag 21 september: Tongerloplein, met klanken van het stadscarillon
– vrijdag 21 september: Wereld Alzheimer Dag in Theater de Kring
– zaterdag 22 september: Kunsten Onder 1 Dak in St. Jan
– zaterdag 22 en 29 september: Winkelcentrum Roselaar en in/bij/voor winkels centrum
– zondag 23 september: Roosendaals Treffen in centrum van Roosendaal
– woensdag 26 september: Openluchttheater Vrouwenhof
– zondag 30 september: Danstheatershow ‘Roosendaal, One World’ op Markt Roosendaal

Workshops
De drie ‘artists-in-residence’ verzorgen diverse workshops op dansscholen in Roosendaal en werken samen met onder andere TALK (centrum voor hedendaagse dans in Gent/België), ENcore (dansschool Kapellen/België), en door nieuw choreografisch werk te creëren met de MBO-dansopleiding uit Goes.

Dansen op de kerkklokken
Een mooi moment moet ook de live samenwerking worden met Toni Raats, de stadsbeiaardier van Roosendaal, waarbij er op het Tongerloplein gedanst wordt en de muziek live vanuit de toren van de St. Jan klinkt. Tevens zet Roosendaal Danst! de samenwerking voort met Alzheimer West-Brabant in het kader van Dementievriendelijk Roosendaal.

Dansen in het zand
Daarnaast heeft Theater De Kring in samenwerking met Roosendaal Danst! een heel bijzondere locatievoorstelling geprogrammeerd op donderdag 20 september op het Sfeerstrand aan de Vliet in Roosendaal. Dansgezelschap Vloeistof met de voorstelling ‘Hersenvakantie’ duikt in het zand en danst op een bijzondere manier.

Op de Markt
De eindvoorstelling op de Markt is op de slotdag van de vijfde editie van Roosendaal Danst!, op zondagmiddag 30 september. Hieraan doen meer dan 200 dansers mee, zowel amateurs als professionals. De kaartverkoop (online) is gestart. De voorstelling begint om twee uur.

Op de kaart
Roosendaal Danst! organiseert niet alleen een festival in september, maar is ook een netwerkorganisatie die in samenwerking met CultuurCluster (Theater De Kring en CultuurCompaan) en Cultuurnetwerk Roosendaal, van de stad een echte Dansstad wil maken, zowel voor amateurs als professionals. ‘Dans leeft en zet Roosendaal op cultureel gebied nationaal en internationaal op de kaart’.
Verbindingen
‘Roosendaal Danst! wil ook de sterkte van de logistieke verbindingen (in de grote hoeveelheid bedrijven in Roosendaal), als uitgangspunt nemen om op velerlei gebied verbindingen aan te gaan met andere kunstvormen, evenals met het sociale en maatschappelijke domein’, zo meldt Roosendaal Danst! nog.

Zie ook:
❯ Grote dansvoorstelling ‘Roosendaal One World’ op de Markt op 30 sept

❯ Website Roosendaal Danst!
❯ Facebookpagina Roosendaaldanst