web analytics

Provincie kiest voor BVR-plan voor Mariadal

De provincie Noord-Brabant is voornemens het Klooster Mariadal in Roosendaal te verkopen aan de BVR Groep. In het klooster wordt een mix van wonen en zorg gerealiseerd. In de kapel worden culturele en maatschappelijke functies gecombineerd met horeca, en in de binnentuin komt een ‘Stroomgaard’, een proeftuin voor innovaties op het gebied van onder neer energietransitie en duurzaamheid.

Het verkoopcontract wordt naar verwachting in november ondertekend. BVR heeft een bod uitgebracht van 3,3 miljoen euro.

Uit bijna twintig plannen is gekozen voor het plan van BVR. “De BVR Groep zorgt voor een toekomstbestendige invulling van de plek, met behoud van het cultuurhistorisch erfgoed én met toegevoegde waarde voor Brabant en voor Roosendaal. Hiermee hebben we langdurige leegstand in het hart van de gemeente voorkomen”, aldus gedeputeerde Henri Swinkels.

Religieus Brabant

De provincie kocht klooster Mariadal in 2013 aan, omdat het een belangrijke rol vervult in het verhaal van religieus Brabant. Vanuit dit klooster het onderwijs aan meisjes in de provincie gestart en uitgebouwd. Swinkels: “Het behoud van de cultuurhistorische waarden van het complex is bij de herontwikkeling dan ook essentieel. Net als het behouden van de verhalen die bij het complex horen. Want erfgoed krijgt pas waarde door de verhalen die er bij horen, ons erfgoedbeleid is gebaseerd op verbeelding en verbinding.”

Trots

Theo Klijn, hoofd vastgoedontwikkeling van BVR: “We zijn ontzettend blij en trots dat de keuze op ons, een Roosendaals familiebedrijf, is gevallen. We gaan Mariadal en haar tuin opnieuw inrichten en openstellen voor het publiek. De tuin wordt een nieuwe oase van rust in het centrum van Roosendaal. We gaan het klooster opnieuw indelen met als functies wonen en zorg. Voor het zorghuis hebben we een intentieovereenkomst gesloten met Woonzorgcentrum St. Elisabeth, ook een plek waar de zusters nu wonen. In de kapel komt horeca met culturele en maatschappelijke functies. Ook komen er ongeveer vijftig nieuwe woningen naast het klooster.”

Daarnaast word in de voormalige boomgaard de zogenoemde ‘Stroomgaard’ gerealiseerd. Dit wordt een proeftuin voor innovatie, met bijvoorbeeld PV-panelen op de daken en een WKO (warmte-koude opslag) voor de woningen en het klooster.

Enorme impuls

Toine Theunis, wethouder gemeente Roosendaal: “Voor de gemeente biedt het plan voor Mariadal een enorme impuls voor de binnenstad. De kloostertuin zal het groene hart worden van de stedelijke ontwikkeling die Roosendaal momenteel doormaakt. Wij kijken uit naar de nieuwe functies in het klooster maar ook naar de kansen die het plan biedt voor de inwoners van en bezoekers aan onze stad. Straks kan iedereen genieten van de prachtige, nu nog verborgen kloostertuin. De nieuwe route van station naar centrum door de kloostertuin vormt een entree van allure die bij een stad als Roosendaal past.”

❯ De plannen voor Mariadal (pdf)
 
Mariadal plan
 
 

Wikipedia
Wikipedia meldt over Mariadal:
Mariadal is de naam van het klooster der Franciscanessen van Roosendaal. Het is gelegen aan de Vincentiusstraat 3-7 in Roosendaal in de provincie Noord-Brabant.
In 1934 werd het klooster gebouwd. Architecten waren Joseph Cuypers en Franciscus Sturm.

Het klooster werd gebouwd in de stijl van de Delftse School en heeft een T-vormige plattegrond. De kapel, die zich achter het klooster bevindt, is een voorbeeld van baksteenexpressionisme in de stijl van Dom Bellot. De altaarruimte van de kerk wordt overwelfd door een koepel die rust op marmeren zuilen en aan drie zijden topgevels heeft waarin glas-in-loodramen zijn aangebracht (Christocentrische kerk). De koepel wordt bekroond door een klokkentorentje.

De grote, ommuurde, kloostertuin met kerkhof heeft een geometrisch padenpatroon. In de tuin bevindt zich een devotiekapel. Zowel het klooster als de kloostermuur zijn geklasseerd als rijksmonument.

Gebruikers

In het heemhuis is de Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale gevestigd, maar er zijn ook andere gebruikers, zoals de Modelspoorclub Post B en Beeldcollectief van fotograaf Aad Meijer.