web analytics

Project Sterke verhalen roept herinneringen tot leven

Op initiatief van Janine Verster (conservator Tongerlohuys) en Anissa Boukachni (programmamaker Bibliotheek West-Brabant) is dinsdag 1 juni in Roosendaal het project Sterke Verhalen van start gegaan. Het gaat om sterke verhalen uit de Roosendaalse geschiedenis, met plaats voor feiten, fantasie en historie.

In een museale setting delen vertellers bijzondere verhalen van enkele historische figuren uit Roosendaal. Ze voeren het publiek mee in deze rijke geschiedenis met een vleugje d rama en humor. ‘Onze gepassioneerde vertellers prikkelen de zintuigen, gaan de interactie aan met het publiek en brengen zo de verhalen tot leven’, aldus de initiatiefnemers.

Uitgedaagd
‘Ouderen van nu hebben zich in de loop der jaren breed ontwikkeld en zijn gedurende hun leven volop in contact gekomen met erfgoed. Ook blijven ouderen langer actief. Deze ouderen willen ook nu intellectueel en cultureel uitgedaagd worden. Dit geldt zowel voor de actieve senioren van 65+ die nog graag op pad gaan, als voor de meer kwetsbare groepen die vaker in hun eigen omgeving blijven’.

Herinneringen

In het project wordt aangesloten op de belevingswereld van de ouderen. Voor beide groepen wordt het mogelijk om op een zintuiglijke en uitdagende manier samen de collecties van het museum en de bibliotheek te ontdekken. ‘Het is een feest der herkenning. Het brengt herinneringen tot leven en roept associaties op naar vroegere tijden”, zegt projectleider Anneke Wijn.

Cultureel erfgoed
Sterke Verhalen biedt ouderen de gelegenheid om in hun eigen omgeving te genieten van Roosendaals cultureel erfgoed. Vertellers komen langs op locatie en nemen de beleving van bibliotheek en museum, bijzondere objecten en hun verhalen mee. Daarna onderzoeken en bespreken de vertellers samen met de deelnemers de museale objecten en ontstaan er nieuwe verhalen. Onder het genot van een kopje thee of koffie wordt de sessie afgesloten en worden deelnemers gevraagd hun ervaringen te delen.

Drama en humor
‘In deze vorm is Sterke Verhalen hét antwoord op de wens van activiteitenbegeleiders om ouderen die geïnteresseerd zijn in literatuur, kunst en cultuur op een laagdrempelige manier toegang te geven tot museumschatten en verhalen uit de rijke Roosendaalse geschiedenis. Mét een vleugje drama en humor.

Bibliotheek en Tongerlohuys
Sterke Verhalen is er óók voor actieve ouderen die nieuwsgierig zijn naar achtergronden van bijzondere plekken en verhalen uit Roosendaal. In dat geval verwelkomen de vertellers de deelnemers op een locatie waar de verhalen zich hebben afgespeeld, zoals bijvoorbeeld de bibliotheek en Museum Tongerlohuys.

Bijzonder alternatief
“Sterke Verhalen is een bijzonder alternatief voor een museum- of bibliotheekbezoek”, vinden mede-initiatiefnemers Janine Verster van het Tongerlohuys en Anissa Boukachni van Bibliotheek West-Brabant.

Getrainde vertellers
Speciaal getrainde vertellers, zelf actieve senioren, creëren op locatie een unieke beleving. De zintuigen worden geprikkeld en de nieuwsgierigheid wakkert aan. Samen verwonderen de deelnemers zich over de interactieve vertelling en gaan ze het gesprek aan over de bijzondere voorwerpen uit musea- en bibliotheekcollecties.
Dinsdag ging het project van start met een training voor de vertellers. Professioneel vertelster Marijke Goossens leerde hen de fijne kneepjes van de vertelkunst.

Cadeautje

Deelnemers ervaren de vertelsessies als een cadeautje: “Het was heerlijk dat er iemand weer eens voor mij voorlas, dat was heel lang geleden.” “Ik zat helemaal in een andere wereld, zo mooi.”

In museum, bibliotheek of op ‘eigen’ locatie
De vertelsessies zijn in het Tongerlohuys en bibliotheek, maar kunnen ook elders op ‘eigen locatie’ plaatsvinden. Elke vertelsessie is toegankelijk voor maximaal 15 personen en duurt 1,5 tot 2 uur. Voor een sessie op eigen locatie hebben de vertellers een afsluitbare, rustige ruimte nodig, waarin een banner kan worden geplaatst en waarin een grote tafel staat waarop zij voorwerpen kunnen tentoonstellen.
 
Wie een vertelsessie wil boeken op een locatie naar keuze, of één van de sessies wil bijwonen in het Tongerlohuys of de bibliotheek, kan een mailtje sturen sterkeverhalen@tongerlohuys.nl of belenl naar 0165 55 20 80.
 
Sterke Verhalen wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Roosendaal, de provincie Noord-Brabant, Bibliotheek West-Brabant en Erfgoedcentrum Tongerlohuys.

Meer informatie is te vinden op www.tongerlohuys.nl/sterkeverhalen