web analytics

Programma herdenking in Nispen (26 oktober)

Met een kranslegging bij de Vredeskapel begint in Nispen op zaterdag 26 oktober om 13:30 uur de herdenking. Het programma is georganiseerd door Oranjestichting Nispen en Heemkundekring Nispen. Om half drie begint de groep lopers uit Nispen met bevrijdingsvuur uit Normandië aan een ronde door Nispen, vergezeld door de harmonie en oude voertuigen.

Daarna is in de kerk een programma met de harmonie, jeugdharmonie, koor Nispen Vocaal en het voorlezen van gedichten. Daar wordt ook het bevrijdingsvuur verspreid.

Programma:

13.30 uur: Kranslegging bij de Vredeskapel door burgemeester
14:00 uur: Ontvangst genodigden bij Café Tivoli
14:30 uur: Start lopers ronde door Nispen begeleid door de harmonie en oude voertuigen
14:45 uur: Ontvangst lopers in de kerk met een erehaag
14:45 uur: Nispen Vocaal zingt 2 liederen in de kerk
15:00 uur: Woordje door de burgemeester
15:10 uur: Programma met harmonie, jeugdharmonie, koor Nispen Vocaal en voorlezen gedichten en verspreiden vuur Normandië onder andere Oranjecomités en Oranjestichtingen.
16:05 uur: Informele bijeenkomst in zaal Verhoeven met optreden van Shantykoor t Craeyenest

Lopen in vrijheid
Woensdagmorgen 23 oktober 2019 vertrekken 39 Nispenaren met 3 busjes en 3 campers richting Arromanches-les-Bains in Normandië. Op 24 oktober wordt om 7.00 uur bij het museum door de burgemeester van Arromanches de fakkel aangestoken en overhandigd aan de initiatiefnemer van deze onderneming: Frank Matthijssen. Hij zal dan de eerste kilometers met de fakkel lopen.

Voor het overhandigen zal er vanuit de groep nog een toespraak worden gehouden vooral gericht aan de directeur van het museum en de burgemeester voor hun bereidwillige medewerking. De locatie van het museum is belangrijk omdat daar het vuur brandt voor de onbekende soldaten die gesneuveld zijn tijdens de bevrijding.

Drie groepen
De lopers zijn onderverdeeld in drie groepen. De groepen lopen in estafettevorm, na iedere 60 km is er een wissel. Er wordt dus continue s doorgelopen. Eerst langs de kust van Normandië en daarna het binnenland in, via plaatsen waar de Polar Bear divisie slag heeft geleverd. Deze divisie heeft uiteindelijk Nispen bevrijd en daarom wordt geprobeerd om zoveel als mogelijk hun route te volgen. Na ongeveer 140 km steken de lopers de Seine over om via een bosrijk gebied bovenlangs Rouen te lopen. In Aumalle zal de eerste groep tegen de avond arriveren, alwaar een rustplaats is gereserveerd. Tegen middernacht wordt de 2e groep ontvangen en tegen de ochtend pas de3e groep. De eerste groep neemt dan het stokje weer over en gaat direct verder onderweg met het bevrijdingsvuur.

Ze lopen nu richting Lille en laten eerst Amiens en daarna Lille rechts liggen om binnendoor naar Kortrijk te lopen. Hier is de tweede overnachtingsplaats.

Polar Divisie
Zodra de groep arriveert met het vuur is er al een beslissing genomen om de kortste weg te nemen via Antwerpen en het industriegebied óf Antwerpen links te laten liggen en richting Herenthout te gaan en de route te volgen van de Polar Divisie om zo via Wuustwezel, Nieuwmoer, Essen naar Nispen te lopen. Deze beslissing is afhankelijk van het feit of er geen grote calamiteiten gebeurd zijn onderweg en/of het looptempo hoger ligt dan ingepland.

Militaire voertuigen
De lopers hopen rond 14.30 uur op 26 oktober in Nispen met het vuur te arriveren. Het volledige team verzamelt in de Nigtestraat. Daarna lopen zij Nispen in met de complete groep en volgen de route Bergsebaan, De Lind, Dorpsstraat, Kerk zoals de Polar Bear divisie Nispen heeft bevrijd. Ze zullen worden begeleid door militaire voertuigen en Harmonie St. Caecilia.

Bij de kerk is het de bedoeling dat daar het vuur met de fakkel wordt aangestoken in een vuurschaal.