web analytics

Praten over energietransitie tijdens brood bakken

Praten over energietransitie tijdens brood bakken. De gemeente Roosendaal zet tussen zaterdag 21 september en zaterdag 5 oktober de mobiele bakkerij ‘De Eenvoud’ in om er achter te komen hoe Roosendalers over grootschalige duurzame energieopwekking in de stad en de dorpen dorpen denken. Op zes plekken wordt de bakkerij geparkeerd. Iedereen is welkom.

Duurzaamheid zit in Roosendaal in de portefeuille van van wethouder Klaar Koenraad. ‘De energietransitie is een heel complex onderwerp, waarbij de mening van de inwoners erg belangrijk is. Met de bakkerij willen we op een laagdrempelige manier de inwoners opzoeken en dit gesprek aangaan’, zegt ze. Zelf is ze zaterdag 21 september in de bakkerij, die dan in Nispen staat.

Ontmoeting
Bakkerij De Eenvoud is een mobiele bakkerij en staat symbool voor ontmoeting. In deze oven kunnen broodjes, taarten en pizza’s gebakken worden. Tijdens het kneden van het deeg en het rollen en afbakken van de broodjes is er ruimte om over van alles te praten.

Het proces van brood maken is inmiddels een prettige manier om met elkaar in gesprek te raken over belangrijke onderwerpen. Brood bakken vergt immers tijd: kneden, laten rijzen en afbakken. Tijdens het wachten voeren medewerkers het gesprek met inwoners over hoe zij aankijken tegen de energietransitie in de stad en in de regio.

Waar staat de bakkerij:
– Vrijdag 20 september: van 11:00 – 15:00 uur in Langdonk nabij het winkelcentrum. Iedereen is welkom om een eigen broodje te komen bakken en te praten over de
– Zaterdag 21 september: centrum Nispen (11.00 – 15.00 uur)
– Maandag 23 september: Weekmarkt Centrum (11.00 – 15.00 uur)
– Dinsdag 24 september: Rembrandtgalerij Westrand (11.00 – 15.00 uur)
– Donderdag 26 september: Tolbergcentrum in Tolberg (11.00 – 15.00 uur)
– Zaterdag 5 oktober: Wouw, op Festival Vier de Wind, Akkerstraat 11 (14.00 – 16.30 uur)

Regionale strategie
In Nederland maken 30 regio’s een eigen strategie om aan het Nationaal Klimaatakkoord bij te dragen: een RES. Het uiteindelijke doel van het Nationaal Klimaatakkoord is om de uitstoot van CO2 met 49 procent in 2030 terug te dringen en met 95 procent in 2050. Hiervoor zijn grote veranderingen nodig in de manier waarop we onze energie opwekken en gebruiken. Er is een overgang nodig van energie uit fossiele brandstoffen zoals gas, steenkolen en olie naar volledig duurzame energie, zoals zon- en windenergie. De zogenoemde energietransitie.

Meedoen
De RES gaat ook in op manieren waarop inwoners en lokale bedrijven kunnen meedoen. Zo wordt bijvoorbeeld ingegaan op manieren om de opbrengsten uit wind en zon ten gunste te laten komen van inwoners, dorpen of wijken.
De RES is een voorstel aan het Rijk hoe de regio bijdraagt aan een aantal onderdelen van het Nationaal Klimaatakkoord: de opwekking van duurzame elektriciteit, de besparing van energie en het duurzaam verwarmen van gebouwen. ‘Kortom, de regio’s zijn zelf aan zet om de energietransitie in hun gebied verder te helpen’, aldus de gemeente.

Wanneer: zondag 12 juli 2020 @ 09:30
Waar: Natuurpoort Wouwse Plantage, Schouwenbaan

Landgoedwandeling Een wandeling door het landgoed Wouwse Plantage en het Plantage Centrum waarbij wetenswaardigheden over de gebouwen en de historie