web analytics

Openlucht-spektakelstuk in Bergen op Zoom over bevrijding

In het kader van 75 jaar Bevrijding Brabantse Wal voert Stichting De Vierschaar uit Bergen op Zoom het openluchtspel ‘Supersum’ op over de Tweede Wereldoorlog in de regio. De gerestaureerde Waterschans in Bergen op Zoom vormt het unieke decor voor dit spektakelstuk, tussen 17 t/m 27 oktober negen keer te zien is. Prachtige technieken, echte voertuigen en zelfs een compleet nagebouwde tank worden ingezet.

Spanning
In het spektakel zijn intrige, spanning, drama, maar ook humor onderdelen zijn van de productie. Er wordt een aantal Bergenaren gevolgd in de soms heftige strijd naar het punt waarop zij uiteindelijk toch kunnen zeggen dat zij al hun tegenslagen, hun vijanden en zichzelf hebben overwonnen.

Fictief
Het spektakel is een fictief verhaal, maar De Vierschaar heeft wel de gedetailleerde beschrijving in een tot voor kort onbekend dagboek over het verloop van de bevrijding van Bergen op Zoom mede als basis voor Supersum gebruikt.

Oktober 1944
Het is begin oktober 1944, ruim vier maanden na D-day. Canadese, Britse en Poolse troepen hebben de opdracht om de Westerschelde te veroveren op de Duitsers. Deze zeearm is de toegangsweg naar de – reeds bevrijde – haven van Antwerpen en van levensbelang voor de geallieerde bevoorrading. Terwijl wekenlang zwaar wordt gestreden, voeren de inwoners van Bergen op Zoom hun eigen strijd, bang dat hun geliefde stad in het oorlogsgeweld wordt meegezogen en mogelijk wordt verwoest.

Zo zijn er de strijd van de burgemeester en zijn twijfels… Heeft hij gedaan voor de stad wat binnen zijn mogelijkheden ligt en hoe vatten de inwoners zijn bezoeken aan de Ortskommandantur op?

Of de strijd van de mooie en goedlachse kasteleinsdochter die openlijk flirt met de vijand maar, als het er op aankomt, doet wat van haar verwacht wordt. Versus de strijd van haar bescheiden hartsvriendin die, uit liefde, als enige bereid blijkt haar handen vuil te maken.

Of de strijd van de gedesillusioneerde Wehrmacht-majoor, die alles in het werk stelt om de adelaar toch te laten zegevieren.

Maar ook de strijd van de dirigent van de revue-vereniging, die onder een dekmantel van liedjes en sketches het gezag op andere manieren ondermijnt. Naast de strijd van de kleine en niet erg gezonde Martien, die letterlijk en figuurlijk fietsend door het leven schijnt te gaan op zoek naar avontuur in de laatste, gevaarlijkste dagen van de oorlog.

Zij en nog veel meer anderen in het bezette Bergen zullen uiteindelijk toch kunnen zeggen die tegenslagen, vijanden en zichzelf te hebben overwonnen.

Roosendaler
Eén van de spelers in dit spektakelstuk is de Roosendaler André Verstijlen, die ook al jaren in Bergen op Zoom bij de BOV speelt. In Supersum speelt hij de rol van dokter, en is hij actief het verzet.
André: ‘Het is een ongelooflijke eer om mee te mogen spelen in dit spektakel om op deze manier de bevrijders te eren, maar ook zeker de mensen die er alles voor over hadden inclusief hun leven als offer om Nederland te bevrijden van de Duitsers’.

❯ Kaarten zijn te bestellen via de website van Vierschaar
❯ Meer over Supersum op Facebookpagina van de Vierschaar