web analytics

Ook Roosendaal doet mee aan NK-Tegelwippen

Tegels omruilen voor groen. Dat heet Tegelwippen. Dit voorjaar is de tweede editie van het NK Tegelwippen van start gegaan. De gemeente Roosendaal gaat de strijd aan met tenminste zestig andere Nederlandse gemeenten. Welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen?

Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en biodiversiteit, voorkomt dat wateroverlast, biedt het koelte in tijden van hitte, houdt het water vast bij droogte en vergroot het de leefruimte voor planten en dieren. Bovendien is omgeven worden door groen prettig voor de gemoedstoestand.

Hoog op lijstje

Wethouder Inge Raaijmakers van Roosendaal: “Klimaatadaptatie en groen staan hoog op het prioriteitenlijstje van de gemeente Roosendaal. We sluiten ons daarom ook graag aan bij dit landelijke initiatief.”

Competitie
De competitie maakt deel uit van een reeks activiteiten die de komende twee jaar plaatsvinden en worden georganiseerd door een groot aantal groene organisaties. Onder het motto ‘Een groen Nederland begint in je eigen tuin’, slaan zij de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met bewoners.

Tuinbon
Inwoners die tegels uit de eigen tuin verruilen voor groen, kunnen een tuinbon verdienen. De eerste 100 bewoners die voor maandag 31 mei het aanmeldformulier invullen en een foto uploaden van hun gewipte tegel(s), ontvangen een tuinbon van Kwekerij & Groencentrum De Wit – Van Dongen uit Roosendaal ter waarde van € 15.

Gouden Tegel

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. ‘Geef daarom uw gewipte tegels en een bewijsfoto hiervan ook door op de website van het NK Tegelwippen: nk-tegelwippen.nl/meedoen/. Met het NK Tegelwippen maken we de gemeente Roosendaal tegel voor tegel een stukje groener. Helpt u Roosendaal mee aan de overwinning?’

Voorwaarden

‘Iedereen kan meedoen. Maar zorg er wel voor dat het uw eigen tegels zijn die u wipt. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein wippen. Heeft u geen tuin? Denk dan eens aan een geveltuin. Hier zijn wel enkele aanvullende voorwaarden aan verbonden’, aldus de organisatie.

– Er moet minimaal een breedte van 1.50 meter aan stoep overblijven.
– Er mag maximaal één tegel breed uit (een tegel is 30×30 centimeter).
– De geveltuin bevindt zich aan de voorzijde van het huis.
– De geveltuin max maximaal 1.5 meter breed zijn (5 tegels). Zie voor meer informatie de website van het NK Tegelwippen (nk-tegelwippen.nl). Een geveltuin moet door de initiatiefnemer zelf worden aangelegd.
– Maak zelf een opsluitrand, anders zakken de tegels weg.
– De geveltuin c.q. bloembak mag geen overlast, gevaar, schade of hinder voor de omgeving opleveren (bijv. door overhangende takken of doorns).
– In winkelstraten mogen geen geveltuinen c.q. bloembakken worden aangelegd. Te weten: Brugstraat, Molenstraat-West, Markt, Dokter Brabersstraat, Nieuwe Markt, Brugstraat, Raadhuisstraat.

Groene vingers
Op de website nk-tegelwippen.nl/diy-tuintips/ staan enkele handige tips, waardoor deelnemers kunnen toewerken naar een groene tuin.
‘Met mensen die zich via het aanmeldformulier aanmelden voor het NK Tegelwippen, neemt de gemeente contact op om een afspraak in te plannen voor het ophalen van de gewipte tegel(s). Let op: wij halen enkel de gewipte tegels op, geen andere vrijkomende (tuin)materialen’, stelt de gemeente.

Meer informatie
Voor meer informatie kan men contact opnemen met Rien Buurstee, via telefoonnummer 14 0165 of per e-mail via r.buurstee@roosendaal.nl

❯ Aamelden NK-Tegelwippen Roosendaal