web analytics

Omgeving Dokter Brabersstraat wordt woongebied met wel 300 appartementen

UPDATE Aan de treurnis in het (voormalig) winkelgebied Dokter Brabersstraat in Roosendaal komt mogelijk vanaf volgend jaar een eind. Volgens een huidige visie gaat een groot deel van het gebied plat om plaats te maken voor wel 300 woningen en appartementen, deels in woontorens. Daarbij worden ook het V en D-pand en het busstation betrokken.

Omwonenden
Wethouder Cees Lok en drie projecttontwikkelaars hebben daar dinsdagmiddag 17 november een persconferentie over gegeven. Dinsdagavond zijn omwonenden digitaal bijgepraat over de ‘visie’. De conceptvisie en de voorstellen worden, samen met de reacties vanuit pandeigenaren, ondernemers en omwonenden op 25 november 2020 voorgelegd aan de Roosendaalse gemeenteraad.

Woningen
In deze visie gaat het om plm 240 woningen en appartementen in de V & D – gebouwen, verdeeld over plm eenderde zorg, eenderde huur en eenderde koop. Op het Roselaarplein (busstation) gaat het om 40 woningen en in het Van Oorschot-complex om 25 woningen.

Parkeren
Waar gaan de toekomstige bewoners parkeren? ‘Voor het plan van het Roselaarplein is een uitbreiding van de bestaande parkeerlagen van de huidige Roselaarparkeergarage tot in het nieuwe gebouw voorzien. Binnen de plannen voor de V&D ontwikkeling zijn 50 parkeerplaatsen opgenomen in het pand, de overige bewoners kunnen parkeren in de bestaande parkeergarages’.

Boost
‘De komende 5 jaren zal Roosendaal een belangrijke transitie ondergaan, waarbij de leefkwaliteit, het ondernemersklimaat én de levendigheid van de gemeente een enorme boost gaan krijgen’, aldus de gemeente.
.

Bouwput
In de jaren 1960 was het huidige gebied Nieuwe Markt – Roselaarplein – Dokter Brabersstraat één grote bouwput. Na een jaar of zeven bouwen kon het warenhuis V & D eindelijk op 2 september 1965 officieel worden geopend. Nu wordt een groot deel van dit gebied na (ruim) 55 jaar opnieuw een grote bouwplaats.

Bij de ‘visie’ zijn deze drie projectontwikkelaars betrokken: Syntrus Achmea (V & D-pand en oostkant Brabersstraat), Walther Vastoed (pand Van Oorschot Mode) en 3e Vastgoed (plek busstation).

Wanneer beginnen?
Over het tijdstip waarop begonnen kan worden zegt de gemeente: ‘Als de visie volgens planning volgend voorjaar vastgesteld wordt door de gemeenteraad, kan aan de bestemmingsplanwijzigingen gewerkt gaan worden. Afhankelijk van het tempo waarop dat verloopt, zou begin 2022 met het werk gestart kunnen worden’.

Bussen
Als het busstation verdwijnt, komen volgens deze visie ‘aan de rand van de compacte binnenstad, op de route Laan van Brabant, HGD-straat en Spoorstraat halteplekken terug. Daarmee blijft de binnenstad met de bus goed bereikbaar’.

Foto boven: Zo zou de vernieuwde Brabersstraat er wel eens uit kunnen gaan zien. Zicht op de straat vanaf de Markt.


Er mag dan eindejaars-feestverlichting hangen, de Dokter Brabersstraat in Roosendaal is met zijn tientallen lege winkelpanden inmiddels één grote treurnis. Ook het Roselaarplein (met busstation en het voormalig V & D-pand) worden betrokken bij de plannen om dit gebied te transformeren tot woongebied.


Van Oorschot Mode is een van de laatste (grote) zaken die nu nog in de Dokter Brabersstraat zit. Maar niet voor lang meer. Er wordt momenteel ‘verhuizingsuitverkoop’ gehouden vanwege verhuizing met een nieuwe formule naar de Nieuwe Markt. Ook hier komen straks appartementen.

Art impression van het huidige V & D-gebied. Woontorens op de plek van het warenhuis.

❯ Meer over de visie Dokter Brabersstraat op de website van de gemeente.

 
Hieronder: De digitale aankondiging aan omwonenden.