web analytics

Nu gebiedverbod voor drie maanden voor ‘bekende lastpost’ (19)

Voor een 19-jarige Roosendaler is het uitgaanscentrum van Roosendaal vanaf nu voor drie maanden verboden terrein. Dat heeft burgemeester Jacques Niederer bepaald. De jongeman viel recent herhaaldelijk, onder invloed van drank, uitgaanspubliek lastig.

De jongeman is een bekende van de politie, justitie en de gemeente Roosendaal. Het afgelopen jaar ging hij al verschillende keren de fout in. Hij kreeg al twee keer eerder een gebiedsverbod voor het uitgaanscentrum opgelegd. Ook toen ging het om ordeverstoringen en hinderlijke, overlast gevende gedragingen. Vastgesteld is dat hij een van die verboden, minimaal één maal overtrad.

Dondersgoed
Burgemeester Jacques Niederer: “Het uitgaanspubliek en de ondernemers in onze binnenstad hebben veel last van deze jongeman. Hij overtreedt de regels en weet dondersgoed dat hij zich onder invloed van drank misdraagt. Dat is niet acceptabel en daarom wil ik hem de komende drie maanden niet zien in onze binnenstad. Hij heeft een gebiedskaart gekregen met waarop precies staat waar hij de komende tijd niet mag komen. We houden hem daarbij nauwlettend in de gaten.”

Beleid
Op basis van de APV mag een burgemeester voor de duur van veertien dagen een gebiedsverbod opleggen. Daarnaast kunnen burgemeester en officier van justitie gebruikmaken van de “Wet maatregele bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast”. Deze wet wordt in de volksmond ook wel ‘de Voetbalwet’ genoemd.

Met deze wet hebben de burgemeester en officier van justitie extra bevoegdheden in handen, om in te grijpen bij voetbalvandalisme en ernstige vormen van overlast. Hierdoor kunnen ze voetbalvandalen en overlastgevers strenger worden aanpakt als zij stelselmatig de orde verstoren. Verder kan sneller worden ingegrepen als raddraaiers buurtbewoners regelmatig treiteren, zich hinderlijk gedragen of de boel vernielen. Dat geldt ook als ze slachtoffers of getuigen intimideren. De wet biedt de mogelijkheid het gebiedsverbod maximaal driemaal te verlengen voor de duur van drie maanden.