web analytics

Nispense lopers halen Bevrijdingsvuur op in Arromanches-les-Bains

Op 26 oktober 2019 is Nispen 75 jaar bevrijd. Om stil te staan bij deze gebeurtenis is er al enige tijd geleden een plan ontstaan om iets speciaal te doen om dit te herdenken. Een groep fanatieke Nispense hardlopers wil in de voetsporen treden van onze bevrijders en zullen vanuit Normandië, Arromanches-les-Bains, hardlopend met het Bevrijdingsvuur vertrekken en dit naar Nispen brengen.

Deze tocht van ongeveer 600 kilometer zal gedeeltelijk de route volgen die men in 1944 heeft afgelegd. De groep start op 24 oktober 2019 met lopen in Arromanches en hoopt binnen 3 dagen op 26 oktober 2019 weer terug in Nispen te zijn.

Er is een werkgroep geformeerd en een grote groep Nispenaren hebben zich al aangemeld om deel te nemen, als hardloper of als vrijwilliger bij de organisatie. Er is al contact gelegd met Arromanches voor de officiële overhandiging van het Bevrijdingsvuur.

Door het bevrijdingsvuur hardlopend op te halen in Arromanches wordt er ook aandacht besteed aan: “wat het betekent om al 75 jaar in vrijheid te kunnen leven, door vooral de inzet van soms jong bevrijders waarvan velen zelfs hun leven hebben gegeven”. Dit willen we over brengen op onze kinderen en kleinkinderen, onder andere door middel van clinics op school.

De loopgroep zal vermoedelijk geen tegenstand ondervinden en zal het Bevrijdingsvuur naar Nispen brengen alwaar in samenwerking met de Oranjestichting Nispen het vuur in ontvangst kan worden genomen.

Foto boven: Kaart Google Maps