web analytics

‘Nieuwe Terrassennota zorgt voor divers aanbod aan gezellige terrassen’

‘Minder regels en meer ruimte voor ondernemerschap’. Dat zijn de uitgangspunten van de nieuwe Terrassennota van Roosendaal. ‘Want Roosendaal wil een aantrekkelijke en gastvrije gemeente zijn. Terrassen bevorderen de levendigheid van de stad en de dorpen’, aldus de gemeente.

‘In de nieuwe terrassennota worden minder regels gesteld. Hierdoor krijgen ondernemers meer ruimte om zich te kunnen onderscheiden. Zo ontstaat een divers aanbod aan gezellige terrassen’, is de verwachting van de gemeente.

Rijk aanbod
De gemeente Roosendaal heeft een rijk aanbod aan terrassen. ‘Terrassen maken de stad en dorpen aantrekkelijk en zijn belangrijk voor de economie, de sociale ontmoeting en de leefbaarheid. De vorige terrassennota uit 2011 was een omvangrijk rapport met veel regels. Deze is niet meer actueel en de aanpak is niet meer van deze tijd. Terrashouders willen zich inzetten om Roosendaal en de dorpen antrekkelijker te maken met terrassen in de openbare ruimte en hadden behoefte aan meer mogelijkheden. Het is daarom tijd voor een nieuw gemeentelijk terrassenbeleid’, is de conclusie van de gemeentelijke overheid.

Vertrouwen
Het uitgangspunt van de terrassennota is ook samenwerking op basis van vertrouwen. Cees Lok, wethouder vergunningen: ‘De tijd dat we als overheid gedetailleerde regels voorschrijven, past daar niet bij. Terrashouders nemen hun verantwoordelijkheid en willen zich kunnen onderscheiden. Dat kan ik alleen maar aanmoedigen. Zo ontstaat er een gevarieerd, kwalitatief en aantrekkelijk aanbod om gezellig een terrasje te pikken”

Goede basis
De terrassennota is samen met de horeca (via Koninklijke Horeca Nederland), de hulpdiensten (politie, brandweer, GHOR) en het Binnenstadsbestuur opgesteld. Corné Oosterbos, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Roosendaal: ‘We zijn blij met de goede samenwerking met de gemeente. Vanaf het begin zijn we intensief betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe terrassennota. Deze nota is een goede basis om met elkaar te blijven samenwerken, zodat we bezoekers een divers aanbod aan gezellige terrassen kunnen bieden’.

Terrassen bevinden zich in de openbare ruimte en moeten veilig, aantrekkelijk en van goede kwaliteit zijn. De nieuwe terrassennota bevat afspraken om te zorgen dat plaatsing en inrichting van de terrassen op een verantwoorde wijze gebeurt. Voor terraslocaties die gezichtsbepalend zijn, zoals de Markt in Roosendaal, zijn aparte voorschriften opgenomen’, licht de gemeente toe.

Na carnaval
Na carnaval 2019, bij het terugplaatsen van de terrassen voor het nieuwe seizoen, zal de nieuwe terrassennota in werking treden. Een groot deel van de huidige terrassen voldoet al aan dit nieuwe beleid. Voor terrassen die daar nog niet aan voldoen, hebben terrashouders nog een jaar de gelegenheid om hun terras aan te passen. Eind 2021 wordt het beleid geëvalueerd worden.