web analytics

Nieuw duurzaam fietspad Flaneerdijk gaat langer mee

De gemeente Roosendaal is woensdag 3 april begonnen met het vervangen van het fietspad van de Flaneerdijk. De tegels gaan er uit, en er komt duurzaam asfalt voor terug. Daar wordt het fietspad wel een maand voor afgesloten, maar het goede nieuws is dat het pad daarna langer meegaat dan met ‘normaal’ asfalt.

Het werk is onderdeel van het programma de ‘rode lopers van Roosendaal’, waarin heel wat fietspaden worden aangepakt.

Nieuwste technieken
Voor de realisatie van dit fietspad wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van duurzame aanleg’, zo laat de gemeente weten. ‘Wat we gaan doen is uniek in Nederland. We gebruiken namelijk 100% gerecycled asfalt als onderlaag en de toplaag wordt een mengsel van asfalt en ecopave XL. Deze toplaag gaat twee keer langer mee dan een toplaag van normaal asfalt’.

Groen kunststof
Om toekomstige wortelopdruk te voorkomen, wordt Bio Based Plastic gebruikt. De basis hiervan is het restafval van suikerriet en wordt daarom ook wel groen kunststof genoemd. ‘Het is een nieuw, duurzaam en 100% recyclebaar alternatief voor plastic’.

Op meer plekken
De tegels die verwijderd worden, worden elders in de regio hergebruikt. ‘Met deze maatregelen geven we handen en voeten aan de opgave die we als gemeente hebben om onze leefomgeving steeds meer te verduurzamen. Als deze pilot succesvol is, dan is de ambitie om deze manier van asfalteren op meer plekken toe te passen en dan niet alleen voor fietspaden’, aldus de gemeente.

Tijdens de werkzaamheden is het fietspad afgesloten. Fietsers kunnen omrijden via de wijk.

Foto boven: Dit fietspad van de Flaneerdijk ziet er over een maand heel anders uit (foto Facebookpagina Gemeente Roosendaal)