web analytics

Nieuw convenant over alcohol aan jongeren in Roosendaal

Sportverenigingen, supermarkten, horeca en de gemeente Roosendaal sluiten op 10 oktober een nieuw convenant over het niet verstrekken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar.

Sportverenigingen, supermarkten, horeca en de gemeente Roosendaal blijven de handen ineen
slaan als het gaat over verantwoord alcoholgebruik. Burgemeester Jacques Niederer maakt
opnieuw afspraken met supermarkten, horeca en sportverenigingen over het niet verstrekken van
alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Deze partijen verlengen op 10 oktober hun convenant met
elkaar.

Sinds 1 januari 2014 is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Ook zijn jongeren onder de 18 jaar strafbaar als ze alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes. ‘Die leeftijdsgrens is er niet voor niks. Alcohol is schadelijk voor de gezondheid en kan de ontwikkeling van de hersenen van jongeren onder de 24 jaar flink beschadigen’, aldus de gemeente.

Bewust

Burgemeester Niederer maakte al eerder afspraken met sportverenigingen, horeca en supermarken over verantwoord alcoholgebruik bij jongeren. Het convenant wordt nu verlengd.“Als gemeente vinden we het belangrijk dat er verstandig wordt omgegaan met alcohol, met name onder jongeren. Sportkantines zijn laagdrempelig en worden door veel jongeren bezocht. Hierdoor bestaat de kans op overmatig alcoholgebruik. Datzelfde risico geldt ook voor supermarkten bij de verkoop van alcohol aan jongeren. Uiteraard heeft ook de horeca een rol als het gaat om verantwoord alcoholgebruik. Ik ben dan ook blij dat de betrokken partijen zich bewust zijn en blijven van hun verantwoordelijkheid en hun voorbeeldfunctie. De cijfers van het nalevingsonderzoek laten zien dat we op de goede weg zijn met
elkaar”, aldus burgemeester Niederer.

Nalevingsonderzoek
Om te toetsen in hoeverre alcoholvertrekkers zich aan de wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol houden, heeft de Universiteit van Twente in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP in het voorjaar van 2017 een nalevingsonderzoek uitgevoerd in opdracht van de GGD West-Brabant. Het gemiddelde nalevingspercentage van de leeftijdsgrenzen in West-Brabant komt voor 2017 op 51% (tegenover 19% bij het nalevingsonderzoek in 2015). Het gemiddelde nalevingspercentage van gemeente Roosendaal bedraagt 63% (ten opzichte van 14% bij het nalevingsonderzoek in 2015).

Spontaan ID laten zien
Wat nog te weinig gebeurt, is dat jongeren zelf spontaan hun legitimatiebewijs laten zien bij de aankoop van alcohol, maar ook bij tabak. Voor verkopers in supermarkten, slijterijen, sportkantines, horeca, tankstations en tabakszaken is het moeilijk om de juiste leeftijd van de kopers in te schatten. ‘Dus ben je 25 jaar of jonger, doe niet moeilijk en toon dan gewoon meteen je ID’.

Vergunning kwijt
Voetbalvereniging rkvv Roosendaal heeft op zijn website al een voorschotje genomen door te waarschuwen dat de kantine de vergunning kan verliezen als jongeren onder de achttien jaar met alcohol worden gezien op het terrein of in de kantine. ‘Er wordt door de gemeente streng gecontroleerd. Dit kan bij een overtreding tot hoge boetes leiden voor de club. Maar zelfs tot intrekken van de vergunning’, aldus het bestuur.

‘Het is lastig voor de barmedewerkers om precies te zien wie er wel of geen 18 jaar is. Wij willen dan ook iedereen vragen om zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Het is simpel:
ben je geen 18; geen alcohol. Ben je ouder of leider van iemand die nog geen 18 is: bied geen alcohol aan. Dus hierbij een beroep op ieders gezond verstand: houd je aan de regels!’