web analytics

Model van watertoren van Roosendaal voor de modelbaan

De watertoren van Roosendaal op de modelspoorbaan, of zo maar in de kamer op de vensterbank? Dat kan binnenkort, want Tilly Models, een fabrikant van vooral Nederlandse gebouwen voor de modelbaan, komt volgende week met een model dat naar voorbeeld van de Roosendaalse watertoren is gemaakt in schaal 1:87.

Wie tot nu toe een watertoren op zijn modelbaan wil hebben, moet het doen met Duitse modellen van merken als Faller en Kibri. Tilly Models voegt daar nu een ‘Hollands’ model aan toe. Het model is 31 cm hoog, en dat betekent wel dat er concessie is gedaan aan de werkelijke hoogte. Als de toren echt op schaal zou zijn nagemaakt, zou die ruim 57 cm geworden zijn.

‘Daarom is die aangepast om harmonieus op te gaan in een modelspoorstad of -dorp. Maar 310 mm is een zeer fraaie afmeting en de toren behoudt hiermee zijn statige voorkomen’, aldus de modelbouwfabrikant.

Het ‘bouwpakket’ is uitgevoerd in resin. Bouwpakket staat hier tussen aanhalingstekens omdat het zeer gemakkelijk is te bouwen: het bestaat uit slechts vier bouwdelen. De ramen zijn reeds gegoten in glashelder kunststof. Daarna dient het model nog wel zelf op kleur gebracht te worden. Het bouwen zal dus wat sneller gaan dan het schilderen……

Restaurant
Bewoners Saskia en Jan Provily runnen op de begane grond van de watertoren aan de Nispensestraat sinds april een klein restaurant, Culinicious. In 2011 werd de toren sterk verbouwd. Het model is volgens Jan Provily gebaseerd op het ontwerp van vóór 2011. ‘Dat is wel jammer, natuurlijk…’

(Tillymodels 87100, prijs plm 51,50 euro)

❯ Webshop Tilly Models

❯ Website Culinicious, restaurant in watertoren

Voor de 3D-printer: Zelf een poging wagen om gebouwen uit Roosendaal in 3D te printen? Via de website 3DWarehouse.sketchup zijn bestanden van verscheidene gebouwen uit Roosendaal te downloaden, waaronder ook de watertoren. Andere gebouwen in deze catalogus: de Sint Jan, het oude raadhuis, de tv-toren, de Markant Nieuwe Markt, het Tongerlohuis en het voetbalstadon. 3D warehouse is de grootste 3d modellen bibliotheek ter wereld.