web analytics

Lucia de Groen krijgt Groenhuysen-prijs voor ‘De Bumper’

Groenhuysen heeft dinsdag 28 januari Lucia de Groen van Moerweide in het zonnetje gezet omdat haar idee ‘De Bumper’ het beste idee van Groenhuysen 2019 is geworden. ‘De Bumper’ is een bescherming van zacht materiaal rondom de buis van een rollator, waardoor het geluid van het gebots tegen een deur wordt gedempt. Daarnaast beperkt het ook schade aan meubels en deurstijlen. Verder kan het voor slechtzienden ook helpen als schokopvang.

Lucia bedacht ‘De Bumper’ omdat op Moerweide nogal eens onrust en boosheid onder de bewoners met dementie ontstond door het harde geluid wanneer een rollator tegen een deurstijl of meubel aanbotst.

Gestemd
Het idee van Lucia was één van de vier ideeën die dit jaar een nominatie ontving. De betrokkenen maakten allemaal een video om hun idee toe te lichten, waarna de stembus open ging. Twee weken lang kregen mensen de kans om te stemmen, en dat deden ze massaal. Er kwamen maar liefst 980 stemmen binnen. De uitslag van deze stemming woog mee in de beslissing van de vakjury, bestaande uit Marjolein de Jong (bestuurder Groenhuysen), Inge Raaijmakers (wethouder gemeente Roosendaal), Christ-Jan Danen (bestuurderTWB) en Ada Oudhof (voorzitter KBO).

Breed toepasbaar
De jury verbaast zich over het feit dat de bumper, voor zover zij weet, nog niet bestaat. ‘Het is bijzonder dat zo’n simpele innovatie zoveel effect kan hebben. Het is in verschillende situatie inzetbaar, zowel binnen zorginstellingen als in de thuissituatie. Verder is het praktisch uitvoerbaar. Lage kosten, groot effect.’ Dit alles zorgt ervoor dat de jury koos voor dit idee. Ook over invulling van het idee kwamen al diverse oplossingen naar voren. ‘Het komende jaar gaan we dit verder onderzoeken. Of er nu een instructiepakket moet komen om het zelf te maken of we in moeten zetten op een kant en klaar product. Zolang mensen er maar baat bij hebben.’

Ook in 2020
‘Dit jaar konden voor het eerst mensen van buiten Groenhuysen hun ideeën insturen,’ licht Kjeld Klaver, lid van het innovatieteam toe. ‘Wij willen juist iedereen betrekken bij onze innovaties. Het insturen van ideeën was voor het eerst en we merken dat dit nog moet groeien. Ook in 2020 zetten we dit graag voort. Wij zijn namelijk van mening dat in veel gevallen het goed is om iemand met een open blik naar de organisatie te laten kijken, om te zien waar eventuele oplossingen zitten.’ Wie ook een (innovatieve) oplossing voor een probleem in de zorg heeft, wordt uitgenodigd deze in te sturen via innovatie@groenhuysen.nl.

Foto boven: voorzitter Marjolein de Jong zocht Lucia dinsdag op haar werklocatie op en beloonde haar met een mooie prijs voor haar ideel van ‘De Bumper’.