web analytics

Leerlingen Kroevendonk planten eerste Tiny Forest in Roosendaal

Basisschoolleerlingen van de Kroevendonk planten op donderdagmorgen 23 januari samen met IVN Natuureducatie, de gemeente Roosendaal en bewoners uit de omgeving het eerste Tiny Forest in Roosendaal aan. Het minibos komt te staan in de groenstrook tegenover De Kroevendonk aan de Langdonk. In het buitenlokaal, dat onderdeel is van het Tiny Forest krijgen de kinderen straks les.

De gemeente en IVN Natuureducatie tekenden 1 oktober een samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van Tiny Forests. De eerste twee zouden komen in Langdonk en de Westrand. De Kroevendonk (in Langdonk) en de Kameleon (Westrand) reageerden positief op het plan. Er werd toen ook afgesproken dat er na deze eerste twee in het jaar 2020/2021 mogelijk nog twee Tiny Forests in de gemeente Roosendaal bijkomen.

Tennisbaan

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2 opslag.

Elke buurt
De komende drie jaar wil IVN 100 Tiny Forests realiseren in Nederland. Provincie Noord-Brabant doet hier een schepje bovenop door ook minstens 14 Tiny Forests te ondersteunen. Het Tiny Forest in Roosendaal is gefinancierd door de Provincie en gemeente Roosendaal. Iedere Tiny Forest wordt gerealiseerd door de buurt en school, met begeleiding vanuit IVN.

Foto boven: Wethouder Inge Raaijmakers tekende op 1 oktober met IVN Natuureducatie een samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van Tiny Forests in Langdonk en de Westrand. (Foto Gemeente Roosendaal)