web analytics

Komend jaar acht appartementen erbij bij Kloek Roosendaal

Kloek Roosendaal, gevestigd in De Eglantier aan de Eglantier in Roosendaal, krijgt er komend jaar acht appartementen bij. Roosendaal was twee jaar geleden de eerste vestiging van Kloek, dat zich richt op kleinschalige woningen voor mensen met dementie. Intussen is enkele maanden geleden ook een vestiging in Amsterdam open gegaan.

Net als bij de opening in Roosendaal is daar plek voor 36 mensen. ‘Roosendaal bewijst dat belevingsgerichte zorg mogelijk en betaalbaar is’, zegt Kloek. De toen nieuwe landelijke organisatie vond bij De Eglantier de ideale omgeving om te bewijzen dat de zorg voor deze kwetsbare groep ook anders kan.’

Veel geleerd
‘Hoe anders? Kort samengevat: belevingsgericht en betaalbaar. En met open deuren’. Met trots blikken de initiatiefnemers Theo Berg en Martin van de Graaf terug en vooruit. ‘Het gaat goed in Roosendaal. Er werd veel geleerd. En dat leren zal altijd blijven, want dat hoort bij de belevingsgerichte zorg waarin Kloek is gespecialiseerd’.

‘De vaste dementiecoach van Kloek traint iedere medewerker in het goed omgaan met mensen met dementie. Dat is nodig om deze manier van zorgen goed te leren. Je moet steeds heel goed kijken naar de bewoner, voordat je iets gaat doen. Wat heeft hij of zij op dit moment nodig om zich zo prettig mogelijk te voelen? En dat is voor ieder mens en in iedere situatie weer anders’, vertelt Theo.

Familieleden
Kloek helpt ook de familieleden van de bewoners, bijvoorbeeld bij het regelen van de praktische zaken rond de inschrijving. Regelmatig zijn er informatiebijeenkomsten voor de mantelzorgers waarbij wordt uitgelegd wat er gebeurt bij dementie en wat iemand met dementie nodig heeft om zich veilig te voelen. Ook kunnen familieleden met hun vragen terecht bij de verzorgenden.

De Roosendaalse medewerkers zijn kort geleden op excursie geweest bij hun collega’s in Amsterdam. ‘Amsterdam heeft natuurlijk een andere sfeer, maar de zorg is ook daar heel persoonlijk, warm en veilig’, concludeerden ze.

Vrijwilligers

Kloek Roosendaal heeft nog plaats voor enkele nieuwe bewoners en zoekt overigens ook nog vrijwilligers die leuke activiteiten met de bewoners willen doen, regelmatig of één keer. Wie belangstelling heeft, vindt meer informatie op de website.

❯ Website Kloek