web analytics

Jubileumconcert van Belcanto tevens afscheidsconcert (14-15 maart)

Het Nederlands-Belgisch solistenensemble Belcanto verzorgt op 14 en 15 maart een wel heel bijzonder concert. Het is het jubileumconcert ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan, maar het is ook tevens het afscheidsconcert. ‘We hebben besloten te stoppen: Het is mooi geweest…’, meldt het ensemble.

‘Met pijn in het hart hebben we dit besluit genomen. Want een gezelschap dat 40 jaar lang klassieke zang op het podium brengt, zien we helaas steeds minder’.

Laatste bezetting
Het gezelschap heeft uit diverse sopranen, mezzosopranen, bariton’s en tenoren en muzikale leiders bestaan. Momenteel bestaat het ensemble uit: Magd Theuns Petrian van den Eijnden Eline Delis (sopranen), Anita Nelen (mezzosopraan), Renaat Deckers (muzikaal leider en tenor), Erik Stevens (bariton) en Dries de Crom (bariton). De begeleiding wordt verzorgd door Nadia Rutkovska. Zij volgde in 2017 Edu de Goffau op die vanaf het begin tot 2017 de vaste pianist was. Renaat Deckers trad in de voetsporen van zijn voorgangers zoals Wil Broos, Henny Smagge, Frans de Swert en Jan Krijnen.

Gasten
Regelmatig had het Belcanto Ensemble gasten zoals Zanggroep Cantores, Balletschool ‘La Danse’, en diverse instrumentale solisten. Op het toneel werden de muziekstukken, al dan niet in het verhaal, ingeleid door diverse sprekers. De laatste tijd werd dit verzorgd door Leo Ribbens.
‘En laten we niet vergeten dat er altijd medewerkers op de achtergrond zijn die het geluid en licht verzorgen’.

Operaklasje
In 1979 startte een operaklasje op initiatief van Angele van Haaren, en in 1980 werd het Belcanto Ensemble ook formeel opgericht. In de beginjaren werden liederen, opera-aria’s en koorwerken in kleine bezetting opgevoerd. In de loop van de tijd bleef Belcanto niet hangen in stijve vertolkingen maar evolueerde het naar nieuwe mogelijkheden en creaties wat onszelf ook veel plezier bezorgde… Zo koos Belcanto ervoor om de uitvoeringen in een theatrale setting neer te zetten. De uitvoeringen waren op basis van bijvoorbeeld ‘Cosi fan tutte’ en ‘Assepoester’. Vorig jaar werd het hele concert gebouwd rondom ‘Die Fledermaus’. Petrian van den Eijnden verzorgde voor deze vormen van uitvoering de enscenering en decorontwerpen.

Musicalstukken
In de loop der tijd zette Belcanto-Ensemble ook musicalstukken op het programma. Denk aan Les Miserables, Porgy and Bess, Calamity Jane, en Sweet Charity. En ook de kleinkunst kwam aan bod, zoals De minutenwals van Chopin. Maar de hoofdmoot was toch wel opera, operette en liederen van grote componisten als Verdi, Donizetti, Rossini, Schubert en Fauré.

‘We hebben veel muziek gebracht voor een trouw publiek. En dan nu helaas: de laatste concerten. We kijken tijdens deze laatste concerten met plezier terug, en we zingen en spelen voor een deel muziek die we eerder hebben uitgevoerd. Muziek die we zelf ook als hoogtepunten hebben ervaren. Veel zal herkenbaar zijn voor ons publiek, dat ons al die jaren trouw is gebleven en het plezier met ons heeft gedeeld. Maar aan alle goede dingen komt ook een einde. Zo ook voor het Belcanto-Ensemble’.

De laatste concerten:
– Datum 1e concert: 14 maart 2020, 19.30 uur
– Datum 2e concert: 15 maart 2020, 14.30 uur (uitverkocht)
– Locatie: Zaal Den Baptist- Parochiecentrum Sint Jansstraat 146 in Essen (Wildert)

De kaarten zijn te verkrijgen bij:
– Essen Press, Nieuwstraat 57 in Essen
– Groep SDS, Heuvelplein 1 in Essen
– Of bij onze leden.
– Of via info@belcanto-ensemble.be

❯ Website Belcanto Ensemble

Foto boven: Vlnr: Renaat Deckers, Nadia Rutkovska, Magd Theuns, Anita Nelen, Petrian van den Eijnden, Eline Delis, Erik Stevens (zittend). Dries de Crom en Leo Ribbens ontbreken op deze foto.